Na základní školy se vrací dílny a pozemky. Časem budou možná povinné

Budou dílny ve školách povinné? (zdroj: ČT24)

Výuka na základních školách by měla být opět rozšířena o povinný předmět dílny a pozemky. Po jednání s řemeslníky to naznačil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Některé školy rozvíjejí technickém vzdělání svých žáků již nyní. Jednou z nich je Základní škola Charlotty Masarykové v Praze 5, jejíž žáci chodí do dílen na Střední školu uměleckou a řemeslnou.

Škola na vlastní dílny nemá peníze, i proto využila nabídku střední školy, že může žáky přivést, aby si vyzkoušeli řemesla.

To, že praktický předmět dětem chybí, potvrdila také ředitelka základní školy ve Velké Chuchli Eliška Jančíková. „Byla bych ráda, aby děti přece jen tu manuální zručnost trošku nabraly. Pravidelně jezdíme každé pondělí na dvě hodiny do dílen na Zlíchov a děti pracují hlavně se dřevem,“ popsala.

Zdá se, že základy řemesel budou pro všechy žáky časem povinné. Premiér Sobotka se na tom shodl na setkání se zástupci Asociace malých a středních podniků (AMSP) a dalších organizací. „Mluvili jsme o zlepšení podmínek pro technické vzdělávání na základních i mateřských školách. Mluvili jsme o spolupráci mezi školami a také o modernizaci dílen a využití školních pozemků,“ prozradil premiér. 

Zároveň dodal, že některé školy jsou aktivní a již využily evropské dotace na vytvoření dobrých podmínek v dílnách. „Potřebujeme, aby ministerstvo školství systémově aktualizovalo rámcové vzdělávací programy,“ doplnil premiér.

Plán ministerstva musí přijít rychle. Za posledních deset let totiž některé řemeslné obory zaznamenaly velké poklesy absolventů. Stavební řemesla o 40 procent, nábytkářské řemeslo o 75 procent a u řemesel textilních byl úbytek dokonce 97 procent. 

Dalším krokem je nový živnostenský zákon

Prezident představenstva AMSP Karel Havlíček si od zavedení dílen slibuje větší zájem dětí o řemesla. „Cílem našich aktivit není medializovat řemeslo, ale nastartovat ho do let příštích. Domluvili jsme spoustu kroků, které by měly vést k zavedení dílen, školních pozemků a kurzů vaření,“ pochvaloval si prezident asociace.

Jedním z cílů, které si zástupci asociací a živnostníků dali, je tvorba nového živnostenského zákona. Jak budou organizace postupovat, přiblížil prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön: „Dnešní zákon má na 150 novel. V krátké době představíme vlastní návrh základních pilířů a budeme velice rádi, aby si to vláda vzala za své,“ řekl a dodal, že jednou ze změn bude například překlasifikování živností.

Prozatím chystá vláda novelu živnostenského zákona, kde by se měly mimo jiné změnit požadavky na výkon některých řemesel. U těch, které souvisejí s bezpečností, by byla nutná kvalifikace.

Počet řemeslníků v regionech
Zdroj: ČT24

Celkově je v České republice vydáno přes tři a čtvrt milionu živnostenských listů. Aktivních je necelá polovina. Nejvyšší počet řemeslníků je ve středních Čechách, naopak nejméně na Karlovarsku.