Vysokoškoláci mají nástupní plat o 6 tisíc vyšší než absolventi SŠ

Praha – Podle průzkumu Platy.cz společnosti Profesia zvýší vysokoškolský diplom nástupní plat v průměru o 6 tisíc korun měsíčně. Zatímco čerstvý absolvent vysoké školy vydělá průměrně 22 712 korun, jeho protějšek s maturitou si přijde na 16 624 korun. Za poslední čtyři roky se rozdíl mezi jejich příjmy o několik set korun zvětšil.

Hrubý měsíční příjem absolventů vysokých škol stoupl za poslední čtyři roky o pět procent, tedy o 1 031 korun. Hrubý měsíční plat absolventů středních škol stoupl o tři procenta (479 korun). Jedná se ovšem pouze o nástupní platy absolventů, které nejsou ovlivněny pozdějším kariérním vývojem.

Největší rozdíly v obchodě a elektrotechnice

Největší rozdíl v platech mezi absolventy podle úrovně vzdělání je u lidí, kteří pracují v obchodě. Podle Lubomíra Valenty ze společnosti Profesia to může být až 80 procent, protože držitelé vysokoškolského diplomu obvykle nastupují hned od začátku na vyšší pozice. Absolvent, který vystudoval vysokou školu, vydělá na pozici pro něj vhodné v kategorii obchod v průměru 24 707 korun měsíčně. Absolvent střední školy s maturitou má na obchodní pozici odpovídají kvalifikaci plat 13 a půl tisíce korun.

Na ukončeném vzdělání závisí, jakou pracovní pozici člověk v obchodě zastává. Typická místa v obchodě pro lidi s vysokoškolským vzděláním druhého stupně jsou account manager (vedoucí řízení prodeje a vztahů se zákazníky), obchodní analytik nebo obchodní referent. Mezi pozice v obchodě typické pro lidi se středoškolským vzděláním s maturitou patří například nákupčí, prodavač, vedoucí prodejny nebo provozu.

Podobná je i situace na Slovensku

Podobně jako čeští absolventi jsou na tom také ti na Slovensku. Vysokoškoláci tam vydělávají oproti absolventům středních škol o 39 procent více (v Česku je to 37 procent). V průměru absolvent vysoké školy na Slovensku vydělá v přepočtu 19 254 korun a absolvent střední školy s maturitou 13 844 korun.

Jak ale upozornil Lubomír Valenta ve Studiu ČT24, není možné jednoznačně říci, jaký obor studovat, aby si člověk zajistil vysoký plat. I když v mnoha ohledech stále „vítězí“ ekonomické obory, kariérní vývoj závisí také na individuálních vlastnostech každého pracovníka – musí například dokázat, že umí dobře cizí jazyk, má charisma nebo dokáže vést ostatní.

Studio ČT24: Rozhovor s Lubomírem Valentou (zdroj: ČT24)