Kolumbie chce zaplavit čínský trh svojí kávou

Bogotá - Kolumbie plánuje do roku 2020 zdvojnásobit produkci kávy. Odbyt chce třetí největší světový výrobce této komodity najít mimo jiné v Číně, kde se pije stále více.

Vloni vyvezla jihoamerická kávová velmoc přibližně 8 milionů šedesátikilových pytlů kávy, což je 480 tisíc tun. Bylo to nejméně za posledních 30 let. Ještě začátkem devadesátých let vyvážela dvojnásobek. Nyní Kolumbie počítá s tím, že jí stabilnější klimatické podmínky v příštích letech pomohou sklizeň opět zvýšit. 

„Z dlouhodobého hlediska věřím, že Kolumbie vyveze 18 milionů pytlů kávy. Musíme udržovat krok s trhem. Nesmíme trh ztrácet ze zřetele,“ uvedl Luis Genaro Munoz z Kolumbijské federace pěstitelů kávy. 

Kolumbie zdvojnásobí produkci kávy (zdroj: ČT24)

Po ničivých povodních, které zemi zasáhly před dvěma lety, je zatím obnovena pouze třetina plantáží. Pěstitelé chtějí nejen obnovit původní plantáže, ale i rozšířit jejich celkovou plochu. Ve vývozu se přitom více než doteď zaměří na Rusko a Čínu. „Když každý Číňan vypije aspoň jeden šálek kávy za měsíc, nebude problém prodat 18 nebo 20 milionů pytlů,“ dodal Munoz. 

Právě s Čínou chce Kolumbie podepsat dohodu o volném obchodu, která by usnadnila vývoz. Mohla by se tak stát dalším významným odběratelem kolumbijské kávy vedle tradičních importérů, jako jsou Spojené státy, Německo a Francie.