Jak Sazka po 55 letech skončila v konkurzu

Praha - Začátky loterijní společnosti Sazka spadají až do roku 1956. Po dlouhých 55 letech však firma skončila v konkurzu, ve kterém se oficiálně ocitla 30. května 2011. V roce 2011 totiž vyvrcholily problémy spojené s financováním víceúčelové haly v pražských Vysočanech. Loterijní byznys Sazky pak pět měsíců po začátku konkurzu převzali noví majitelé. Předtím Sazka patřila dlouhá léta alespoň navenek k nejstabilnějším českým podnikům a svým akcionářům, sportovním svazům, rozdávala každý rok stovky milionů korun.

Loterní společnost Sazka zahájila svoji činnost 15. září 1956 provozováním sázek na výsledky sportovních utkání. Od 22. dubna 1957 se pak hraje nejstarší a nejpopulárnější domácí číselná loterie Sportka. Počátky firmy se však datují až do roku 1948, kdy byly zrušeny soukromé sázkové společnosti a byl založen státní podnik Staska (Státní sázková kancelář), která umožňovala sázky na sportovní zápasy. Tato organizace byla po pěti letech zrušena pro podezření z manipulace se sportovními zápasy. Protože se sázení po zrušení jediné sázkové společnosti přesunulo do ilegality, byla v roce 1956 založena společnost Sazka, která byla následující rok svěřena Československému svazu tělesné výchovy.

Rok 2011 - konec velké éry Sazky

V současnosti neputují z nejpopulárnější české loterie Sportka i dalších her peníze do sportovních svazů, ale finančním skupinám PPF a KKCG. Jejich společný podnik nabídl za Sazku 3,81 miliardy korun a přes protesty konkurenční Penty, jež vlastní sázkovou firmu Fortuna a která se výběrového řízení odmítla účastnit, ji koupil. Nakonec ani žaloba někdejšího majoritního vlastníka, Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), i dalších akcionářů, kteří s prodejem nesouhlasí, nedokázala transakci zastavit.

16:9
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Nejistota kolem dalšího osudu firmy, která se koncem března 2011 ocitla v úpadku, vyvolala nervozitu i mezi sázejícími. Mediálně propíraná kauza Sazky se pak odrazila v tržbách firmy, které v prvních měsících roku 2011 meziročně klesly o polovinu. Například v březnu se poté, co byly zveřejněny průtahy s výplatou stomilionové výhry, ve Sportce prosázelo týdně jen kolem deseti milionů korun namísto obvyklého pětinásobku.

Hospodaření Sazky utržilo velkou ránu také při ukončení smluv na dobíjení předplacených karet mobilních operátorů, kterým firma nakonec dlužila stovky milionů korun. Důvěru operátorů i sázkařů se sice podařilo získat zpět, tržby „nové Sazky“ se ale stále pohybují pod úrovní předchozích let. 

Hušák opustil křeslo šéfa Sazky po 16 letech

Změny se dotkly i vedení Sazky. V létě roku 2011 tak po 16 letech skončil ve funkci předsedy představenstva Aleš Hušák, již předtím odvolaný z postu generálního ředitele. Hušákovo dlouholeté působení v Sazce přitom dodnes vyvolává vášně. Na jednu stranu za jeho vlády firma výrazně rostla a v rekordních letech 2002 a 2003 odvedla svým akcionářům více než miliardu korun, které směřovaly zejména na podporu sportu na všech úrovních.

16:9
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

Ovšem byl to právě Hušák, kritizovaný pro autoritativní způsob řízení firmy, který před více než deseti lety stál za rozhodnutím vybudovat víceúčelovou halu v pražských Vysočanech. Ta nakonec stáhla Sazku ke dnu.

Hušák se kvůli Sazka Areně (od března 2008 O2 arena) dokonce dostal do sporu s tehdejším premiérem Vladimírem Špidlou (ČSSD), jehož kabinet odmítl dát státní záruku na šestimiliardový úvěr na halu, stavěnou kvůli mistrovství světa v ledním hokeji. Stavba pokračovala dál a Hušák na otevření haly v březnu 2004 premiéra Špidlu nepozval. Peníze nakonec pocházely ze dvou zdrojů. Kromě úvěrů to byly zejména dluhopisy, kvůli jejichž splácení nejprve dostávaly sportovní svazy stále méně peněz. A když pak Sazka koncem roku 2010 oznámila, že uhradí jen část splátky dluhopisů, vypluly její potíže na povrch a začal boj o ovládnutí firmy. Úspěšně z něj vyšly PPF a KKCG, které se nakonec dohodly i s Pentou, jež koupi dlouho napadala.

Stručná historie Sazky 

1956 vznik podniku Sazka; sázková hra Sazka

1957 Sazka se stává účelovým zařízením ČSTV; číselná loterie Sportka

1965 druhý tah číselné loterie Sportka

1967 Malé televizní sázení „Mates“

1969 strojové zpracování sázek

1981 hra Sázka 5 ze 40

1984 off line systém

1989 okamžité loterie (stírací losy)

1991 zrušení limitu pro maximální výhry

1992 vznik akciové společnosti Sazka – vlastníky jsou občanská sdružení působící ve sportu a tělovýchově; doplňková hra Šance

1993 on line systém, zavedení Jackpotu

1994 hra Šťastných 10

1995 středeční losování číselné loterie Sportka; doplňková hra Šance milión

1996 kurzové sázky

2002 rychlá hra Keno; dobíjení kreditů pro mobilní telefon; validační systém pro okamžité loterie

2003 číselná loterie Euromilióny

2004 prodej vstupenek na sportovní, kulturní a další události; otevření víceúčelové arény

2006 doplňková Královská hra k číselné loterii Šťastných 10; platby složenek, faktur a pojištění; prodejní modul

2007 etický kodex Evropských loterií pro sportovní sázení; konverze centrálního on line systému a terminálového vybavení

2008 spuštění věrnostního programu Klub SAZKA pro kurzové sázky platby zboží a služeb objednaných prostřednictvím internetu; rychlé hry Lucky Lines a Kostky

2009 spuštění internetového sázení kurzových sázek

2010 zavedení Superjackpotu Sportky

2011 změna vlastnictví společnosti – novými vlastníky jsou skupiny PPF a KKCG

2012 číselná loterie Kasička

zdroj: Sazka.cz

Vydáno pod