Mužů v ženských profesích přibývá

Praha - Muži si stále častěji hledají práci v oborech, kde dřív výrazně dominovaly ženy. Některým to umožnily změny ve vnímání rolí ve společnosti, jiní ale po typicky ženské profesi sáhli z donucení, jinou práci teď prostě neseženou.

Prodavačka, zdravotní sestřička nebo učitelka v mateřské školce byla ještě před několika lety povolání, která byla výhradně doménou žen. V současné době v nich přibývá mužů. A tak i letušky dnes pomalu nahrazují stewardi, například České aerolinie jich mají už deset procent. „V této době jsou už lidé zvyklí, že se o ně starají pánové i dámy. Myslím si, že je to práce jako každá jiná,“ komentoval trend výkonný ředitel Stewardů Bohumil Jahn. 

K pacientům v nemocnicích už také nechodí jen zdravotní sestřičky. Sice stále převažují, ale mužů je dnes v této profesi už více než 1 400. „Ve společnosti je to trend. Tradiční model rozdělování rolí v pracovních pozicích se stírá,“ řekl Martin Ježek z personální agentury Grafton. 

Stále více mužů sahá po původně ženských profesích z existenčních důvodů. I proto se hlásí například i na hlídání dětí. „Nicméně ze strany našich klientů, rodin od dětí, jsme se nesetkali s úspěchem. Rodiny si vždy vyžádají ženu nebo slečnu,“ informoval Jiří Havlíček, jednatel IMIMI Babysitting. 

V inzerátech se už objevuje klasické "hledáme asistenta/ku ředitele, nebo prodavače/ku. U řady pozic se dnes už striktně uvádí, že práce je určena jak pro muže, tak pro ženy. V Česku už několik let platí antidiskriminační zákon. Podle něj je jen málo profesí, kde může zaměstnavatel rozhodnout, zda chce konkrétně ženu, nebo muže. Sem patří například herectví.

Reportáž Zuzany Luňákové a Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Diskriminací není:

  • Zaměstnavatel může vyžadovat podmínku minimálního věku, odbornou praxi či odborné vzdělání
  • Za diskriminaci se nepovažuje rozdílné zacházení, které souvisí se stanovením rozdílného důchodového věku pro muže a ženy
  • Diskriminací není rozdílné zacházení v případě práce v církvích a náboženských společnostech, například pro výkon funkce římskokatolického faráře je mužské pohlaví určující a rozhodující prvek
  • Diskriminací není rozdílné zacházení uplatňované za účelem ochrany žen z důvodu těhotenství a mateřství, osob se zdravotním postižením a za účelem ochrany osob mladších 18 let