Senátoři připravili zákon o zákazu těžby břidlicových plynů

Praha – Senátoři ODS a ČSSD připravili zákon týkající se zákazu těžby břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení. Podle senátorů se totiž jedná o jednodušší cestu než novely řady zákonů, které se chystá do dvou let prosadit ministr životního prostředí Chalupa. Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) sice Česko disponuje zásobami břidlicového plynu, ale ty pravděpodobně nebudou mít zásadní význam pro pokrytí spotřeby plynu. Podle náměstka MPO Pavla Šolce by to ale musely potvrdit až průzkumy. Proti těžbě však protestují ekologové, samospráva i obyvatelé oblastí případného průzkumu.

Účelem zákona z pera senátorů by byla „zvláštní ochrana přírody a krajiny před nevratnými lidskými zásahy“. Norma by měla výslovně zakázat použití všech metod hydraulického štěpení hornin, podotkl spoluautor návrhu Petr Pakosta s tím, že pod předlohou jsou podepsáni berounský senátor Jiří Oberfalzer (ODS) a trutnovský Pavel Trpák (ČSSD). Právě v jejich regionech se o těžbě uvažuje. 

Jan Birke (ČSSD), starosta Náchoda

„Jsem velmi rád, že průzkum břidlicových plynů není problém pravicový a levicový. Je to problém, že to tu buď budeme mít, nebo nebudeme mít.“

Za rychlé přijetí zákona se postavil náchodský starosta Jan Birke (ČSSD), královéhradecký hejtman Lubomír Franc, podle něhož je třeba těžbu zakázat nebo alespoň na desítky let odložit, nebo koalice Stop HF, pod jejíž petici proti těžbě se podepsalo podle Jiřího Malíka už třiadvacet tisíc lidí.

Proti těžbě i průzkumům výskytu břidličného plynu se na slyšení postavil také docent geologie Oldřich Fatka z Karlovy univerzity. Podle něj je těžba v ČR nevhodná a vzhledem k zásobám pitné vody ve vytipovaných lokalitách riziková. „Stát ve své podstatě potřebné informace již má. Nejsou však zpracovány a vyhodnoceny fundovanými odborníky, proto tato diskuse z mé strany je poněkud přebytečnou,“ prohlásil.   

Těžba břidlicového plynu už je zákonem zakázána ve Francii nebo v Bulharsku. Její zastánci naopak argumentují příkladem USA, které se díky těžbě už předloni staly největším producentem plynu na světě. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) vedlo v USA využívání břidlicového plynu místo uhlí k prudkému poklesu emisí oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu.

Metoda hydraulického štěpení spočívá v tom, že se do vrtu vhání voda s pískem a chemikáliemi včetně karcinogenních. Například benzen, olovo nebo toluen by pak podle kritiků mohly znečistit podzemní zásoby vody. Zástupci těžařů naopak poukazují na to, že ložiska břidlicového plynu jsou v hloubkách kolem 1,5 kilometru, zatímco ložiska pitné vody jsou maximálně 500 metrů pod povrchem. Každý vrt by podle nich byl vícenásobně izolován formou cementu i ocelového pažení. 

Těžba břidlicového plynu
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Senátorský návrh je jednodušší než chystaný postup ministra Chalupy

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) na dnešním senátním slyšení zopakoval, že požádá vládu o dvouleté moratorium na průzkumy výskytu břidlicového plynu, než se podaří v zákonech stanovit jasná pravidla, která by předešla zejména ekologickým rizikům.

Chalupa chce kvůli průzkumům zásob plynu novelizovat zákon o geologických pracích, horní zákon, zákon o posuzování vlivů na životní prostředí a vyhlášku o hospodárném využívání ložisek a povolování těžby. Měly by podle ministra stanovit „jasná pravidla hry“. Například musí být jasně stanoveno, že už na počátku bude nutné provést hodnocení podle zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, zdůraznil Chalupa. 

Podle MPO sice Česko disponuje zásobami břidlicového plynu, ale ty pravděpodobně nebudou mít zásadní význam pro pokrytí spotřeby plynu. Podle náměstka MPO Pavla Šolce by to ale musely potvrdit až průzkumy. „Odhady podle geologických struktur zatím signalizují, že je možné očekávat nějaký výskyt břidličného plynu, nicméně nebude se jednat o takové zásoby v takovém významu, jako je tomu například v Polsku,“ uvedl Šolc. „Pravděpodobně zásoby nebudou mít naprosto zásadní význam,“ řekl. 

Mapa břidlicových ložisek v ČR
Zdroj: ČT24