Demonstranti obsadili německý důl, který patří českému EPH

Asi 1500 lidí obsadilo v pátek odpoledne podle agentury DPA německý hnědouhelný důl Welzow-Jih, který v dubnu získalo konsorcium tvořené českým Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH) a jeho finančním partnerem, společností PPF Investment. Protest, kterým aktivisté dávají najevo nevůli s používáním fosilních paliv, by měl trvat celý víkend.

Práce na povrchovém dole podle mluvčího Vattenfallu, od něhož EPH východoněmecké hnědouhelné doly převzal, přestaly podle plánu v poledne. Firma se zatím k vyklizení dolu nechystá, spoléhá podle mluvčího na policii.

Čtveřice demonstrujících pomocí betonové bariéry zablokovala i dráhu, která spojuje další důl Jänschwalde s elektrárnou Schwarze Pumpe. Pokud by přerušení spojení trvalo déle, mohlo by to podle mluvčího Vattenfallu narušit dodávky energie. Policejní mluvčí podle DPA uvedla, že se policisté zatím k žádnému zákroku proti demonstrujícím nechystají.

EPH v konsorciu s finanční skupinou PPF Investments získal v dubnu od Vattenfallu doly Jänschwalde, Welzow-Jih, Nochten a Reichwalde, elektrárny Jänschwalde, Schwarze Pumpe, Boxberg a jeden blok elektrárny Lippendorf. Cena transakce uvedena nebyla. Akvizice podléhá schválení ze strany švédské vlády a další obvyklé regulaci. Uzavření transakce se očekává ve třetím čtvrtletí letošního roku.

  • Největšími akcionáři EPH jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží dvě třetiny akcií.
  • Ve firmě PPF Investments má menšinový podíl nejbohatší Čech Petr Kellner. PPF Investments operuje nezávisle na finanční skupině PPF, ve které má Kellner majoritu. Ten přes ni ale investuje do nových projektů.
Vydáno pod