Senát schválil návrh na snížení dolní sazby DPH na deset procent

Praha - Senát dnes schválil návrh senátora ČSSD Marcela Chládka na snížení dolní sazby daně z přidané hodnoty ze současných 14 na loňských deset procent. ČSSD zároveň navrhla do snížené sazby DPH zařadit knihy, tiskoviny, pomůcky pro zdravotně postižené a pro zdravotní a sociální péči o děti a seniory. Změna však zatím neplatí, novelu musí posoudit sněmovna. Pokud ji poslanci schválí, odešlou ji zpět do Senátu.

Našly se i hlasy některých senátorů, kteří jsou z pravicového spektra, někteří lidovci a za ODS Tomáš Töpfer. Ti všichni mají za cíl zmírnit dopad zvýšení nižší sazby DPH z deseti na 14 procent. Jen velmi těžko bude ale tato změna hledat podporu v poslanecké sněmovně. Vláda má totiž opačné plány, které počítají s tím, že se DPH bude zvyšovat.

Senátor ODS Tomáš Töpfer navrhl zařadit do snížené sazby rovněž služby knihoven, archivů, muzeí a také vstupenky na scénické akce. Senátoři na jeho návrh přistoupili. Návrh na snížení spodní sazby DPH sociální demokraté zdůvodnili zmírněním sociálních dopadů na obyvatelstvo. 

Chládek poté zdůraznil, že pro novelu hlasoval „aspoň někdo“ z každé senátorské frakce. Lidovci to podle jejich bývalého předsedy Jiřího Čunka udělali kvůli podpoře rodin s více dětmi, které pokládají za nejohroženější skupinu v nynější ekonomické situaci. Chládek věří, že podobně širokou podporu bez rozdílu stranické příslušnosti by novela mohla získat i ve sněmovně. Töpfer ale přiznal, že podpora novely ve sněmovně není předjednána. Mezi kolegy z ODS ji například nezískal.

Telefonát Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Ředitel legislativního odboru Národní rady osob se zdravotním postižením Jan Hutař uvedl, že už se snížily příspěvky na péči o postižené a neexistuje žádná pomůcka, kterou by mohl postižený získat bezplatně. „Bez snížení DPH budou dopady na tělesně postižené drtivé,“ myslí si.  

Vyšší daň na knihy mají jen Dáni a Bulhaři

Čeští knihkupci a nakladatelé podotýkají, že vyšší DPH na knihy má v EU jen Dánsko a Bulharsko. Nelíbí se jim ani to, že český stát zatížil nejvyšší daní v Evropě také elektronické knihy. Podle Chládka to těžko povede ke zlepšení vzdělanosti.  

Základní sazba daně by podle ČSSD měla být 17,5 procenta. Vláda ale ve středu schválila návrh, aby od příštího roku stoupla snížená sazba na 15 procent a základní sazba ze současných 20 na 21 procent. Jde o součást vládního balíčku úsporných opatření, která mají podle vládních očekávání snížit schodek rozpočtu. Sociálnědemokratičtí senátoři dnes vládní návrh na zvýšení sazeb kritizovali a radili vládě, ať raději hledá úspory ve výdajích a nezvyšuje daně.

Chládek: Kdyby stát daně lépe vybíral , nemusely by se zvyšovat

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) řekl, že až bude vhodná doba, navrhne sociální demokracie snížení spodní sazby zpět až na pět procent, kde byla až do konce roku 2007. Senátor Töpfer však v reakci na vystoupení sociálních demokratů podotkl, že zvyšování DPH není týráním obyvatel, ale souvisí se státním rozpočtem. Připomněl, že jen obsluha státního dluhu stojí ročně 80 miliard korun. „To by se nám zvedly důchody,“ podotkl. Senátor Chládek naproti tomu prohlásil, že kdyby stát lépe vybíral daně, nebylo by nutné DPH zvyšovat.