Český zemědělec zapomíná, že má nižší náklady než Němec

Praha – Čeští zemědělci se bez zelené nafty obejdou. Myslí si to alespoň ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ve srovnání s Rakouskem nebo Německem budou mít sice čeští zemědělci dražší naftu, avšak zároveň mohou ve srovnání se zahraničím těžit z mnohem levnější pracovní síly a půdy. Konkurenceschopnost by si tak měli udržet. Kalousek to uvedl na dnešní snídani pořádané Slovensko-českou obchodní komorou.

Kvůli plánovanému zrušení tzv. zelené nafty, tedy daňového zvýhodnění pohonných hmot pro farmáře, zemědělci včera zablokovali silnice ve 12 krajích České republiky. Jejich hlavní argument ve prospěch zelené nafty zní: bez ní hrozí ztráta konkurenceschopnosti. Podle Kalouska to ovšem nebude tak horké. Výši veřejné podpory podle něj totiž nelze posuzovat ve vakuu, ale v celkovém mixu příjmů a výdajů.

„On když pan Veleba říká, že rakouský sedlák má zelenou naftu, a má tedy větší veřejnou podporu, tak má sice pravdu, ale už k tomu neřekne, že on, jako pan Veleba, má třikrát levnější pracovní sílu a desetkrát levnější půdu,“ zdůraznil Kalousek s tím, že ceny, které za své produkty zemědělci na západě a v Česku dostávají, jsou díky komoditním burzám velmi podobné.

Potravinová soběstačnost Česka od vstupu země do Evropské unie výrazně klesá. Nejmarkantnější to je u vepřového masa. Z dovozu loni pocházelo zhruba 40 procent vepřového zkonzumovaného v Česku. Nejvíce potravin k nám míří z Německa. Hodnota dovezeného potravinářského zboží se loni vyšplhala ke 30 miliardám korun. Následuje Polsko, odkud se loni dovezly potraviny za více než 20 miliard korun. Česko ale zároveň ve velkém potraviny také vyváží, přesto absolutní hodnota dovezených agrárních produktů přesáhla téměř o 35 miliard hodnotu vyvezených výrobků.

Miroslav Kalousek

„Zemědělství v rámci Evropské unie má velmi málo společného s trhem. Je to nějaká společná zemědělská politika, jejímž jediným cílem je udržet zemědělce v krajině, aby tam něco dělali a ta krajina nepustla.“

Kalousek v reakci na otázky diskutujících také naznačil, že by pro Česko nebylo k zahození, kdyby se úplně zrušily evropské zemědělské dotace. „Kdyby se v EU zrušily všechny dotace, tak bychom my jako Česká republika na tom nebyli zas až tak špatně,“ poznamenal Kalousek s tím, že se na tom shodl i se zástupci zemědělců. „Oni jenom, když ti druzí mají dotace, tak oni se perou, aby měli aspoň také tak veliké,“ dodal.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

Ministerstvo zemědělství patří k nejúspěšnějším resortům v čerpání dotací z EU. Loni rozdělilo celkem 42,5 miliardy korun, a to formou přímých plateb, národních dotací, dotací z Programu rozvoje venkova a podpory lesního a vodního hospodářství. Čeští zemědělci pobírají z EU stále méně peněz než farmáři z původních členských zemí unie. K západní úrovni se ovšem mohou přiblížit díky dorovnání z národního rozpočtu. Výše unijních plateb by se měla ve starých a nových členských zemích unie vyrovnat v roce 2013.