ČSSD se pouští do vlády, schválení druhého pilíře je cestou zpět

Praha - ČSSD má vážné výhrady k rozhodnutí vlády zvýšit daň z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent, je to však prý menší zlo, než sjednocení daně na 17,5 procentech. Na zvýšení DPH nehodlá reagovat ani Česká národní banka, prozatím totiž prý převažují spíše protiinflační rizika. ČSSD nicméně vidí problém i v dalších vládních návrzích - například ve zdanění pohonných hmot zemědělcům. Zároveň strana navrhuje obnovení daňové progrese a zvýšení daní firmám. Druhý pilíř podle opozice oslabí penzijní systém, sníží důchody a přináší s sebou rizika.

Plošné zvyšování DPH a zavádění druhého pilíře důchodového systému je podle ČSSD ve skutečnosti přiznáním, že pravicové reformy selhaly a vláda si s narůstajícím veřejným dluhem neví rady. „Nečasova vláda znovu potvrdila, že lídři ODS a TOP 09 neříkali pravdu, když před volbami slibovali stabilizaci veřejných rozpočtů bez zvyšování daní,“ tvrdí sociální demokraté. Pokud zvítězí ve volbách, slibují, že systém upraví tak, aby byl sociálně spravedlivější.

Vyšší DPH od příštího roku podraží nejen potraviny, ale i ostatní věci, jako je oblečení, boty, automobily, ale třeba i benzin a naftu. Čtyřčlenné rodině ukrojí zvýšení DPH z příjmů 330 korun měsíčně.

Lubomír Zaorálek, místopředseda strany

„Nevidíme žádné kroky vlády, které by znamenaly ekonomický růst.“

Jan Mládek, stínový ministr financí

„To, co dělají, je téměř zločin vůči českému lidu. Protože zavádí tu penzijní reformu v té nejhorší možné době.“

Ačkoliv zvýšení DPH přímo zvyšuje spotřebitelskou inflaci, tak ČNB podle svého viceguvernéra Vladimíra Tomšíka na ni nereaguje zvýšením sazeb. „Bereme to jako něco, co je z hlediska měnové politiky dáno shůry a nemělo by smysl škrtit ekonomiku jen proto, aby zvýšení cen díky vyšší DPH bylo v inflaci eliminováno,“ uvedl na serveru Patria Online Tomšík. Jediný vliv zvýšení DPH v souvislosti s měnovou politikou je podle něj v růstu inflačních očekávání a potažmo v požadavcích na růst mezd. „Prozatím však pozorujeme spíše protiinflační rizika, zejména slabý výkon domácí ekonomiky,“ dodal viceguvernér.

Sociální demokraté mají výhrady ale i k dalším návrhům, které dnes prošly kabinetem - například k zavedení druhého pilíře penzijního systému. Vláda podle Mládka zavádí penzijní reformu v nejnevhodnější době. Druhý pilíř reformy by měl podle něj smysl jen v případě, kdyby zhodnocení vložených peněz převyšovalo inflaci, což neočekává.

Co podle ČSSD druhý pilíř oslabí

  • Oslabení základu penzijního systému – průběžného systému
  • Sníží se výše důchodů pro nízkopříjmové a středněpříjmové skupiny
  • Je to velmi rizikové – ostatní evropské vlády od toho kroku ustupují

„Naším řešením je stabilizovat příjmy státu obnovením daňové progrese a zvýšením firemních daní. Vyřešení rozpadu výběru daně od živnostníků. Odložení zavedení druhého pilíře penzijní reformy, aby se nezvyšoval už tak vysoký schodek důchodového účtu. Chceme zároveň zcela zrušit vládní tzv. daňovou reformu, která od roku 2015 sníží příjmy veřejného sektoru o 20 miliard ročně,“ tvrdí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Jan Mládek k zavedení spotřební daně z nafty a benzinu pro zemědělce

ČSSD dnes kritizovala také vládní plán na zrušení zelené nafty. „Placení spotřební daně z nafty a benzinu spočívá v tom, že ten, kdo jezdí, používá silnice a železnice. A zemědělci ji neplatí z jednoduchého důvodu, převážnou část cesty totiž jezdí po poli, do kterého stát neinvestuje. Nemají důvod, aby se podíleli na financování infrastruktury, protože ji v zásadě nepoužívají,“ uvedl Mládek.