Zemědělci nasadili na silnice 2 tisíce strojů

Praha – Silnice ve dvanácti krajích dnes ráno zaplnily stroje zemědělců. Chtěli tak dát najevo nesouhlas se zrušením daňových úlev u nafty a zavedením spotřební daně z vína. „Účast překonala naše očekávání,“ zdůraznil prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Dopravu na 200 silnicích zpomalovaly zhruba dvě tisícovky strojů. Protesty se vyhnuly Praze, nezapojili se ani farmáři z Libereckého kraje. Nejmasivnější účast byla jako tradičně na zemědělské Vysočině.

Špičky zemědělců jsou s průběhem protestu spokojeni

Agrární komora je s dosavadním průběhem protestu spokojena. Podle ní byla akce vidět a byla bezpečná, neobjevily se během ní žádné problémy. Zemědělci bezproblémovost přičítají tomu, že o akci dostatečně předem informovali a také se domluvili s policií. Do akce se přitom zapojilo mnohem více strojů, než se plánovalo. Z původně hlášených 1 600 traktorů vyjelo na silnice přes 2 000 vozidel. „Například na Břeclavsku došlo ke stoprocentnímu nárůstu množství techniky,“ doplnil Veleba.

„Se startem protestní akce jsme velice spokojeni, protože se ukazuje, že na některých okresech počty techniky přes noc narostly. Lidi jsou nabuzení,“ říká Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR. Dodal, že se přesně zapojilo 2 067 kusů techniky, převažovaly traktory. 

Mapa protestů
Zdroj: ČT24

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy se zemědělci, kteří na řadě míst způsobili pomalou jízdou tvoření kolon, setkali s rozhořčením některých řidičů, převládala však prý spíše podpora a pochopení. „My mluvíme za 2,8 milionu hektarů obdělávané půdy, což je 80 procent českého zemědělství. Protestu se zúčastnili všichni (z ohlášených příznivců), v kolonách traktorů jeli i soukromě hospodařící rolníci,“ dodal Veleba. 

Protest zemědělců:

  • probíhal dnes mezi 9:00 a 11:00
  • konal se ve 12 krajích republiky (kromě Prahy a Libereckého kraje)
  • zapojilo se do něj přes 2 000 zemědělských strojů
  • zpomalení se dočkali řidiči na 200 silnicích
  • akci pořádaly Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR a Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů

Dnešní provoz na komunikacích na protest zpomalovaly jedoucí traktory s přívěsy, nákladní automobily a další doprovodná vozidla. Protestující zemědělce podle agrárníků podpořily další stovky vozidel, která se sice jízd nezúčastnila, ale při polních pracích byla označena na znamení solidarity s demonstranty. Podle zemědělce Tomáše Cimermana jely traktory přibližně dvacetikilometrovou rychlostí a nechávaly mezi sebou rozestupy tak, aby mohla auta předjíždět.

Milovníci zemědělské techniky si dnes přišli na své ale nejen na silnicích. Traktory se pohybovaly třeba na náměstí v Kroměříži, v Plzni zase stály kombajny. V Olomouci zase zemědělská technika překvapila lidi čekající na tramvaj.

Nejen traktory, ale i koně

Silnice dnes neblokovaly jen pomalu jedoucí traktory, ale také třeba koně. Na silnici je čekal málokterý řidič, podle zemědělců ale měly symbolický význam. „Je to tak trošku recese, že jsme to takto pojali, aby skutečně potom naše zemědělství neskončilo u koní,“ vysvětil Zdeněk Málek, zemědělec, který dnes protestoval na kozlíku. Se svými dvěma koňmi udával tempo na silnici mezi Starým Hradištěm a Pardubicemi.

Vladimír Vrzáček, traktorista

„Obilí stálo dřív za komunistů 300 korun a dneska stojí 300 taky. A kde je nafta? Dneska stojí 30 korun a dřív stála 2 koruny. Tak kde to jsme?“

František Němec, zemědělec

„V Čechách se nedělá nic, aby zemědělství fungovalo, tady se jen škrtá.“

Jaroslav Šíma, Krajská agrární komora Plzeň

„Pak to má taky dopad jak na potravináře, tak samozřejmě na zákazníky a to si lidé až tak neuvědomují.“

Protest zaštítěný Agrární komorou podpořily také Zemědělský svaz ČR a
Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů. Od protestu se distancovala Asociace soukromého zemědělství hájící menší rodinné farmy, které jsou v Česku v menšině. Krok vlády se však nelíbí ani jí. Přesto se k protestu řada drobných zemědělců, kteří jsou členy Agrární komory, také připojila. „V kolonách traktorů jeli i soukromě hospodařící rolníci,“ uvedl Veleba. Například na Táborsku podle něj 12 z 19 traktorů řídili soukromí sedláci, na Trutnovsku jim patřilo 13 z 21 strojů.

Agrárníci již dříve uvedli, že chtějí nátlakovou akcí zvrátit rozhodnutí vlády. V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat. Největší nevládní organizace českých zemědělců v polovině dubna vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS) k jednání o zachování daňových úlev u nafty a dala mu ultimátum do konce dubna. Nečas podle nich dodnes na výzvy nereagoval. Vláda nakonec během protestů opatření schválila a tzv. zelenou naftu zrušila. Změny musí schválit ještě parlament a podepsat prezident. 

„Vláda České republiky bude jednat s těmi, kteří nevydírají, kteří jsou připraveni jednat bez toho, aby blokovali svým spoluobčanům silnice – například Asociace samostatných zemědělců. My jsme připraveni s nimi problematiku zelené nafty probrat, ne s těmi, kteří si berou za rukojmí své spoluobčany,“ prohlásil po skončení protestů premiér Petr Nečas.

Agrární komora je dnešním rozhodnutím vlády rozhořčena. „Stalo se tak bez jednání s námi, považujeme to za jasný doklad arogance moci,“ podotkl rozhořčený Veleba. Zrušení je součástí opatření, která by měla v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP.

Zemědělci protestují i proti zrušení zelené nafty

„Vláda dnes schválila to, že od 1. ledna příštího roku tady bude stav, kdy český zemědělec bude platit za litr nafty o 12 korun víc než rakouský, o 9 korun víc než polský a o 5 korun víc než německý… Vláda dnes rozhodla o dalším snížení konkurenceschopnosti českého zemědělství,“ myslí si Veleba.

„Myslím si, že konkurenceschopnost našeho zemědělství je zásadně porušována někde jinde než zelenou naftou. Jsou to špatně vyjednané podmínky při vstupu do EU a konkurenceschopnost je snižována tím, že zemědělci v těch 'starých' zemích EU mají daleko lepší dotační podmínky, než mají naši zemědělci,“ argumentuje děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Ještě v tomto roce mají čeští farmáři nárok na vrácení šedesáti procent spotřební daně. Po zrušení zelené nafty by ale platili téměř o jedenáct korun za litr víc a ročně by tak přišli zhruba o jednu miliardu osm set milionů korun. Zrušení zelené nafty podporuje i ministerstvo financí. Přislíbilo ale zemědělcům, že je při sestavování rozpočtu na příští rok nějakou formou kompenzuje.

Do protestů se ale dnes zapojili také vinaři. Těm kromě zrušení zelené nafty vadí také chystané uvalení spotřební daně na tiché víno. Vinaři argumentují tím, že kvůli zavedení této daně vzroste dovoz levného vína ze zahraničí. Navíc prý daň přinese státní kase jen minimální zisk.

„Možná by výtěžěk z toho mohl být 500 milionů, ale proti tomu my odhadujeme 400 až 450 milionů nákladů na výběr a evidenci této daně. Jaký je pak ten význam? Obtěžování dvaceti tisíců lidí, kteří pracují navíc v jednom regionu, prostě nevidím v tom nic jiného, než jakýsi nesmyslný záměr, kterému já nerozumím,“ prohlásil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu jediný kandidát na post předsedy Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Další fotografie z protestu najdete zde.