Insolvenční správce OKD: Připravuji výzvu pro dlužníka

Insolvenční správce OKD Lee Louda připravuje výzvu pro dlužníka. Chystá se do Ostravy na jednání s vedením OKD i odbory a bude chtít jednat také s vládou.

„Teď připravuji výzvu pro dlužníka na plnění součinnosti a zákonných potřeb, kde se potřebuju zorientovat v celé situaci. Pokusím se samozřejmě dostat co nejdříve do Ostravy, abych na místě jednal s managementem, případně odbory a tak dále. Dále bych chtěl jednat s dlužníkem o tom, jaké jsou aktuální akutní potřeby,“ řekl Louda.

Louda řekl, že z vlády ho zatím nikdo nekontaktoval, ale určitě s jejími zástupci bude chtít hovořit. Ještě tento týden by chtěl zavítat do Ostravy. Zájem o setkání s Loudou již projevil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který v pondělí přivítal rychlé vyhlášení insolvence.

Společnost OKD podle Loudy dál může sama o některých věcech rozhodovat, ale zásadní věci by s ním měla konzultovat. „Měli by dát o některých věcech vědět předem. Některé věci by neměli činit z vlastní podstaty, to znamená nějaké zužování majetkové podstaty, měnění její struktury nebo další významné kroky by neměli dělat už od začátku insolvenčního řízení,“ řekl.

Sedmačtyřicetiletý Lee Louda patří do úzké skupiny lidí se zvláštním povolením vést insolvence firem s obratem nad 100 milionů korun. Vystudoval strojní inženýrství a insolvencím se věnuje již řadu let, je také vedoucím Centra restrukturalizace a insolvence při Vysoké škole ekonomické v Praze. V minulosti pracoval pro Českou národní banku jako likvidátor investičních fondů. Vedl rovněž reorganizaci společnosti Kordárna, která byla odborným sdružením Turnaround Management Association vyhlášena nejlepší restrukturalizací velkého podniku v insolvenci v Evropě.

OKD dusí velké dluhy

Těžební společnost OKD podala minulý týden sama na sebe insolvenční návrh, protože dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě vyhlásil úpadek společnosti v pondělí.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Společnost má zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. OKD má existenční problémy kvůli klesajícím cenám uhlí, podle analytiků ale i kvůli vysokému zadlužení.

Insolvenční řízení může skončit reorganizací či konkurzem. Při konkurzu je zpeněžen veškerý majetek dlužníka a výtěžek si následně rozdělí věřitelé. V případě reorganizace, již navrhuje vedení OKD, společnost nadále funguje podle reorganizačního plánu, který schvaluje věřitelský výbor i soud.

Majitelem černouhelných dolů OKD, které mají existenční problémy, je společnost NWR. Novým vlastníkem NWR se po odchodu společnosti CERCL Mining, kterou z poloviny vlastní podnikatel Zdeněk Bakala, stala letos v únoru skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta sdružuje tři britské investiční společnosti a v NWR má nyní 60 procent hlasovacích práv a je zároveň hlavním věřitelem černouhelné společnosti OKD. Podle předběžných informací má AHG pohledávky za 13 miliard Kč.

Mezi další věřitele, kteří mají u firmy pohledávky z běžných obchodních závazků, patří podle insolvenčního návrhu například dopravní společnost Advanced World Transport (AWT), jíž OKD dluží přes 110 milionů korun, z toho téměř 31 milionů po lhůtě splatnosti. Polské dodavatelské firmy Kopex Machinery, Famur a Eickhoff Polonia evidují pohledávky celkem za více než 130 milionů korun, z toho asi třetinu po splatnosti, dalšími věřiteli jsou místní firmy TRANSL, Minova Bohemia či OKD HBZS (Hlavní báňská záchranná stanice).