Od léta bude možné platit mobilem

Praha - V Česku vzniká nová platební služba, kromě hotovosti a karty bude možné zaplatit i mobilním telefonem. Na konci léta spustí všichni tři čeští operátoři a čtyři banky společný projekt mobilních plateb – Mobito, na kterou získali licenci od České národní banky. Nový platební systém začnou společnosti testovat při platbách v internetových obchodech. Od spuštění ostrého provozu bude možné přes Mobito také posílat peníze druhé osobě nebo dobíjet kredit.

Lidé budou moci platit mobilním telefonem za zboží a služby, hradit složenky, posílat si mezi sebou peníze či zaplatit mobilním telefonem nákup na internetu. Nový způsob placení je dílem společnosti Mopet CZ, která je společným podnikem všech tří mobilních operátorů a čtyř českých bank (České spořitelny, GE Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank).

„Česká národní banka udělila společnosti Mopet CZ licenci k zajišťování mobilního platebního systému prostřednictvím elektronických peněz. Nové platby mobilem spustíme ve 3. čtvrtletí,“ potvrdila mluvčí Mopetu Vendula Voláková. Společnost teď začne systém testovat například v DATARTu a u některých internetových prodejců. „Hned po spuštění ostrého provozu bude možné přes Mobito posílat peníze jiné osobě, dobít sobě či jinému kredit a platit v internetových obchodech. Postupně budeme možnosti placení rozšiřovat o další sítě kamenných obchodů, dopravu, parkování, platbu složenek, vstupného na sport a kulturu,“ uvedla dále Voláková.

Platby mobilním telefonem již od léta (zdroj: ČT24)

Úspěch si Mopet slibuje od jednoduchosti a univerzálnosti svého systému. Služba Mobito bude dostupná ve všech typech telefonů a klientům všech bank. Nevyžaduje změnu SIM karty ani jakoukoliv úpravu telefonu. Jedinou podmínkou bude propojit telefon s bankovním účtem či platební kartou klienta. „ Vzhledem k jednoduchosti mobilních plateb máme za to, že v budoucnosti by mohly oslovit většinu uživatelů mobilních telefonů, “ popsala výhody nového systému mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová. Další výhodou Mobita je, že nabití i platby probíhají on-line, tedy okamžitě, 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Všechny platby budou chráněny PIN kódem. Novou platební službou chtějí banky více podchytit internetové prodeje, dnes většina plateb probíhá v hotovosti při převzetí zboží od kurýra.

Klienti Mobita budou mít zdarma platby mezi sebou, dobíjení kreditu a platby obchodníkům, další poplatky se už ale budou odvíjet od podmínek jednotlivých bank.

Pro banky i mobilní operátory jsou platby mobilem zdrojem dalších příjmů. V Česku lidé platí 75 až 80 procent plateb hotově a bankám tak utíkají peníze. Zatímco za bezhotovostní platby inkasují banky od obchodníků provize v řádu až jednotek procent, za výběry z bankomatů jsou to řádově koruny. Změnu platebních návyků klientů si banky slibují právě od pohodlného placení mobilem. Část provize od nich pak dostanou mobilní operátoři.

Vydáno pod