Nováček na pražské burze Moneta Money Bank rostl, burza ale klesla

Akcie Moneta Money Bank oživily obchodování na pražské burze (zdroj: ČT24)

Moneta Money Bank v pátek 6. května vstoupila na pražskou burzu. A hned první den se akciím dařilo, zobchodovaly se za 1,9 miliardy korun. Celkem společnost nabízí 260,61 milionu kmenových akcií společnosti, cena se dostala na 68,05 korun za kus. Akcie společnost prodává pod symbolem Monet a nabízí 51 procent akcií firmy s tím, že k prodeji nebudou nabízeny žádné nově vydané akcie.

Kurz akcie Monety se během první obchodní seance posunul o pět haléřů na 68,05 korun. Zobchodovalo se 28 milionů kusů akcií, poznamenal Milan Vaníček z J&T Banky. Moneta Money Bank nabídla celkem 260,61 milionu kmenových akcií.

„Obchodování s akciemi Monety bylo od začátku dne velmi čilé. Je to způsobeno především tím, že úpis byl určen pouze institucionálním investorům, a drobní investoři tak čekali právě až na dnešek, aby mohli akcie banky nakoupit,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Zobchodovaný objem dosáhl dvou miliard korun, cena ale nakonec zakončila o pouhých 5 haléřů výše, tedy na 68,05 korun za akcii.
Miroslav Frayer
analytik Komerční banky

Banka se do konce dubna jmenovala GE Money Bank a vlastní jí společnost GE Capital International Holdings Limited. Nabídka akcií souvisí se záměrem amerického konglomerátu prodat banku do příštího roku a zaměřit se na průmyslovou činnost. Firma nabídne většinu svých kmenových akcií institucionálním investorům. Určená cena akcií ohodnocuje banku na více než 34,7 miliardy korun.

Díky akciím Monety pražská burza zaznamenala největší objem obchodů v letošním roce a druhý nejvyšší od konce listopadu 2012. Transakcemi v pátek prošly akcie za 2,87 miliardy korun.

GE Capital prodá v bance majoritu, po dobu 180 dnů si ponechá významný minoritní podíl. Během dalších dvou let ji bude dále podporovat. Dividendová politika banky počítá s každoročním vyplácením 70 procent čistého zisku.

Skupina GE Money, do které patří GE Money Bank, GE Money Auto a GE Money Leasing, vytvořila v Česku v roce 2015 podle mezinárodních účetních standardů čistý zisk 4,5 miliardy korun.

  • Na trhu Prime, který je určený pro obchodování největších a nejprestižnějších emisí akcií českých i zahraničních společností, je 15 položek.
  • Z emitentů s českým sídlem jsou zde ČEZ, Kofola, Komerční banka, O2, Pivovary Lobkowicz Group a Unipetrol.
  • Mezi dalšími emitenty jsou Borealis, CETV, Erste Group Bank, Fortuna, NWR, Pegas Nonwovens, TMR, VGP a VIG.
  • Na trhu Standard, který je určený pro obchodování velkých a prestižních emisí akcií českých i zahraničních společností, je osm položek.
  • Mezi emitenty jsou E4U, Energoaqua, Energochemica, Jáchymov PM, Philip Morris ČR, Pražské služby, RMS Mezzanine a TOMA.