Facebook na burze spíš zklamal, hodnota akcie stoupla o 23 centů

New York - Akcie Facebooku investory zklamaly. Své páteční účinkování na burze Nasdaq zakončily na hodnotě 38,23 dolaru, jednoduché počty tedy prozradí, že jejich honota stoupla pouze o 23 centů. Věta Marka Zuckerberga před zahájením obchodování „vypadá to jako veliký obchod“ se tak prozatím míjí účinkem. Na druhou stranu se Facebook netajil tím, že cílem není obchodování na burze, nýbrž otevření se světu a vzájemné propojení.

Reakce na facebook na burze a výsledek obchodování jsou rozporuplné

„Je to, jako když líbáte vlastní sestru (…) Vsadil bych se, že navzdory všemu humbuku se teď po barech moc neslaví,“ konstatoval na účet facebooku John Fitzgibbon, zakladatel výzkumné firmy IPO Scoop.

Jiní analytici vystoupení společnosti na burze hodnotí kladně, malé zvýšení hodnoty akcií prý ukazuje, že startovací cena byla stanovena správně. Drobní investoři tak mohli skoro celý první den vkládat do Facebooku peníze v přesvědčení, že cena není přemrštěná. Na druhou stranu firma Google pro srovnání v roce 2004 uvolnila pro trh 7,2 procenta akcií a první den jejich hodnota stoupla o 18 procent.

Jeden zobchodovaný dolar přinese zvýšení hodnoty společnosti o 2,74 bilionu dolaru

Zatímco procentní růst akcií společnosti nebyl nijak dramatický, ba naopak velmi malý, díky své velikosti získal 1 milion dolarů. Díky každému dolaru, který společnost na obchodování získá, stoupne hodnota společnosti o 2,74 bilionu dolaru.

„Rozměry této věci jsou obrovské. Nic takového tu nikdy nebylo a ani nebude. Zkrátka se to nedá s ničím srovnat,“ tvrdí Francis Gaskins, prezident IPOdeteskop.com z Kalifornie.

Akcie na burze představují 15 procent všech akcií společnosti

  • 412 milionů akcií vržených na trh představuje 15 procent všech akcií facebooku.
  • Zbylých 85 procent drží Zuckerberg a jeho kolegové ve vedení firmy, zaměstnanci a původní investoři.

Během prvních 45 minut se odehrála čtvrtina všech pátečních obchodů

Nástup pátečních obchodů byl značný, během prvních 45 minut došlo k zobchodování celé čtvrtiny všech pátečních obchodů. Kolem 60 000 obchodů bylo připraveno ještě předtím, než se burza otevřela. Burza bude nyní odvozovat cenu akcií Facebooku podle jeho finančních výkonů. Bude-li Facebook vykazoval obrat a zisk stejně, jako v minulých letech, bude cena akcií stoupat.

Kritici: Výnosy jsou malé

Podle kritiků jsou zisky společnosti vzhledem k její velikosti malé. Z každého z 900 milionů uživatelů má firma ročně průměrně výnos jen pět dolarů. Výnosy jinak přináší reklama.

Kdo přes noc aspoň trochu zbohatl: Microsoft, Accel Partners i Bono Vox

  • Spolu se Zuckerbergem přes noc zbohatli spoluzakladatelé Dustin Moskovitz a Eduardo Saverin.
  • Americká Accel Partners.
  • Ruská Digital Sky Technologies.
  • Mezi významnými investory do facebooku jsou i společnost Microsoft nebo frontman skupiny U2 Bono Vox.

Společnost, založená v roce 2004, má nyní hodnotu kolem 105 miliard dolarů, což je víc než giganti Amazon, McDonald's, Hewlett-Packard nebo Cisco. Hodnota akcií, které vlastní sám Zuckerberg, činí teď 19 252 698 725,50 dolaru. Přesto je zřejmé, že nárůst ceny akcí o pouhých 0,6 procenta je zklamáním.