Novým prezidentem EBRD Chakrabarti, Mirow odstupuje

Londýn - V EBRD dnes došlo k jmenování nového šéfa, otěže bude držet Suma Chakrabarti. Odstupující prezident Thomas Mirow chtěl podle agentury Reuters kandidovat i na druhé funkční období, Německo ho ale nepodpořilo. Zaměstnanci instituce mohou od nového šéfa čekat odlišný způsob pravidel.

Novým prezidentem Chakrabarti

Chakrabarti bude prvním britským šéfem EBRD. Nyní působí jako stálý tajemník, tedy nejvyšší nepoliticky jmenovaný státní úředník, na ministerstvu spravedlnosti. Mirow chtěl podle agentury Reuters kandidovat i na druhé funkční období, Německo ho ale nepodpořilo.

Zaměstnanci institce si nyní budou zvykat na nové vedení. Nový šéf chce zavést kompletně nový management. Mezi svými zaměstnanci hodlá dělat každý měsíc průzkumy.

EBRD varuje, krize v eurozóně může narušit rozvíjející se země EU

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) zároveň varuje, že krize eurozóny může vážně narušit rozvíjející se evropské země. Pokud se budou problémy stupňovat, růst zemí se zastaví a po čase by se mohla dostavit i recese.

Ekonomický růst nižší, nulový, možná záporný

EBRD v lednu zlepšila svůj výhled růstu pro 29 rozvíjejících se zemí Evropy a střední Asie na 3,2 procenta z předchozích 3,1 procenta. Nyní však banka varovala, že nejistoty kolem dalšího vývoje v eurozóně zvyšují pravděpodobnost, že ekonomický růst letos a v příštím roce bude nižší, než se čeká, a mohl by dokonce být negativní.

Zpráva EBRD

„Riziko, že rozvíjející se Evropa jako celek znovu v příštích 12 měsících vstoupí do recese, je považováno za vysoké (…) Další zhoršení krize v eurozóně nebo otřesy u dodávek ropy jsou možné a představují výrazná rizika poklesu pro region jako celek.“

Nejnovější vývoj v Řecku zvyšuje spekulace, že země opustí eurozónu. Podle některých to bude první krok k rozpadu seskupení. Země střední a východní Evropy jsou závislé na eurozóně ve vývozu i investicích a mnoho západních bank omezuje poskytování úvěrů v regionu a prodává své místní dceřiné společnosti.

Kdo má ropu, nemusí se bát, ostatní mají smůlu

Země střední Evropy a Pobaltí mají nově podle EBRD vzrůst letos o 1,6 procenta. Nicméně Slovinsko, Chorvatsko a Maďarsko zřejmě klesnou, protože jejich domácí problémy dále zhoršují problémy v eurozóně. Slovinsko je členem eurozóny. Země v jihovýchodní Evropě mají kvůli svému bankovnímu napojení na Řecko vzrůst o jedno procento. Rusko však má vzrůst o 4,2 procenta a Turecko o 2,5 procenta. Rusko a střední Asii ochrání před problémy v eurozóně komodity a ropa, dodala banka.

Co je EBRD?

EBRD vznikla v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy v přechodu k tržnímu hospodářství. Nově rozšířila své působení do Tuniska, Maroka, Egypta a Jordánska.