Temelín zřejmě dostaví francouzská EDF

Praha - Největší šanci stát se partnerem ČEZu při dostavbě jaderné elektrárny Temelín má francouzská společnost Eléctricité de France (EDF). Píše to dnešní deník E15. ČEZ prý s EDF o této možnosti už jednal. Údajně se na dostavbě chtějí finančně podílet také firmy z Ruska, Číny nebo Koreje. Ředitel ČEZu Daniel Beneš již dříve řekl, že partnerů může být v tendru vybráno více, ČEZ si ale v projektu ponechá většinu.

Partnerství má být uzavřeno až po podpisu kontraktu s vybraným dodavatelem dostavby Temelína, což se předpokládá v roce 2013. ČEZ chce mít ale seznam potenciálních partnerů pro dostavbu už ve druhé polovině roku. V čele seznamu bude podle několika zdrojů právě EDF. „Je to nová informace,“ řekl francouzský velvyslanec v Praze Pierre Lévy s tím, že francouzské společnosti se budou touto záležitostí pečlivě zabývat.

ČEZ chce pomocí strategického partnera u Temelína rozložit rizika výstavby a návratnosti projektu na více subjektů. „Strategické partnerství může ČEZu přinést i nové know-how spojené s výstavbou jaderných elektráren,“ uvedl již dříve Beneš. Partnerem by podle něj měla být spíše energetická než technologická společnost. E15 podotýká, že těmto kritériím EDF ideálně vyhovuje.

O zakázku na dostavbu, jejíž hodnota se odhaduje na zhruba 200 až 300 miliard korun, se uchází česko-ruské konsorcium MIR.1200 složené ze společností ŠKODA JS, Atomstrojexport a Gidropress, dále francouzská Areva a americký Westinghouse. O vítězi tendru má být rozhodnuto v roce 2013. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Dostaba s partnerem či bez něj

Samy tři firmy potvrdily zájem podílet se na dostavbě elektrárny. „Jako první se u nás s nabídkou na spolufinancování ohlásili Číňané. Následovala nabídka z Koreje a z Ruska. Nato jsme se rozhodli oslovit další společnosti, které by mohly mít o spolupráci zájem,“ uvedl zdroj z vedení ČEZu. Firma prý rozeslala zhruba 20 dopisů s nabídkou.

ČEZ tvrdí, že Temelín může dostavět i bez partnera, je připraven projekt financovat z vlastních zdrojů. Zástupce česko-ruského zájemce o dostavbu Temelína Leoš Tomíček ale ve vysílání Radiožurnálu uvedl, že ČEZ nemá dostatek prostředků, které by byl schopen investovat pro Temelín, aniž by ovlivnil jiné své aktivity nebo závazky.