Mládek připouští variantu odchodu vlastníků OKD, spoluvlastnictví státu téměř vylučuje

Při jednáních o budoucnosti zadlužené uhelné společnosti OKD nebude vláda řešit soukromé dluhy jejích vlastníků, ale zaměří se na pomoc zaměstnancům. Po jednání tripartity to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že si „skoro neumí představit“ vstup státu do OKD, spoluvlastnictví, protože by to vyžadovalo důvěru k vlastníkům a manažerům firmy. Nelze naopak vyloučit, že by se jednalo o jejich odchodu, dodal.

V pátek má vypršet termín, do něhož vedení firmy požaduje uzavření dohody se státem na restrukturalizaci, jinak prý zváží insolvenci a ukončení hornické činnosti. Vedení OKD tak rozhodlo, že vzhledem k současným okolnostem se znovu setká příští úterý, aby jednalo o případném podání insolvenčního návrhu. Společnost NWR to uvedla na svých webových stránkách.

Mládek označil různé termíny, které si OKD či její majitel (skupina Ad Hoc Group , AHG) stanoví za jednostranné. „Zneužívají toho, že je to citlivé odvětví,“ řekl. Poznamenal také, že AHG po svém vstupu nevyměnila jediného manažera a je tam tak „obrovská kontinuita s lidmi, kteří tam byli předtím“. 

Tripartita vládu podpořila

Tripartitní partneři, odbory i zaměstnavatelé, podpořili dosavadní postup vlády s tím, že se nemá nechat vydírat. 

„Jestliže někdo postavil svůj podnikatelský záměr na tom, že vládu donutí k tomu, aby zaplatila jeho riziko, tak to je neakceptovatelné,“ uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něj insolvence neznamená „konec firmy, ale zbavení se dluhů“.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák uvedl, že krajská tripartita už má přehled firem s údaji, kolik lidí v jakých profesích jsou schopny přijmout. „Dá se to zvládnout. Nebude to ideální, nedostane se na všechny, ale kdo bude chtít pracovat, tak šance je,“ řekl Hanák.

Máme zájem na tom, aby se v části OKD těžba udržela. Domníváme se, že to lze, ale nebudeme řešit za vlastníky dluhy, které nasekali.
Bohuslav Sobotka

Sobotka také podotkl, že důlní společnosti kvůli nízkým cenám uhlí krachují i jinde a evropské země končí s hlubinnou těžbou, podstatné je proto pro pracovníky najít novou práci a perspektivu.

Doplnil, že se připravují předčasné důchody pro horníky, příspěvky na pomoc při propuštění, dávky na dojíždění za prací, posílení úřadů práce v regionu, rekvalifikace i místa pro část lidí ve státní firmě Diamo. O postupu by měl kabinet jednat v pondělí, podle premiéra schválí už některé návrhy.

Redaktorka MF Dnes Zuzana Kubátová současný stav jednání přirovnala k partii pokeru, kdy se stát i majitelé OKD snaží vytěžit ze situace co nejvíce. Majitelům nahrává zejména to, že jde o firmu, která v kraji ovlivňuje až 30 tisíc lidí. Do hry vstupuje i to, že se blíží volby a hornické odbory jsou silné. Variantu znárodnění považuje Kubátová spíše za hrozbu, kterou stát v partii uplatňuje, než za reálnou možnost.  

Arca Capital podala trestní oznámení

Skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy, menšinového vlastníka v NWR, podala trestní oznámení, kterým „rozporuje finanční toky, které směřovaly ze společnosti OKD do její mateřské společnosti NWR“. Skupina v pátečním prohlášení uvedla, že „pokud orgány činné v trestním řízení rozhodnou, že zde došlo k trestnému činu, podvodu, porušení péče řádného hospodáře či krácení daní, pak pohledávky, které drží společnost NWR za společností OKD, lze rozporovat v insolvenčním řízení.“ 

Pozastavila se také nad nekorektním jednáním v souvislosti s řešením krizové situace společnosti OKD, kdy je ze strany zástupců společnosti vyvíjen silný nátlak na vládu, který hraničí s vydíráním. 

V případě, že situace ve společnosti OKD směřuje k insolvenci, zástupci společnosti OKD a NWR, kteří současný stav způsobili, by měli insolvenční řízení iniciovat, nikoliv tímto krokem argumentovat s cílem dosažení podpory od vlády, zdůrazňuje se ve vyjádření skupiny. 

  • V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních.
  • Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích.
  • NWR (majitel OKD) loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.