Úrokové sazby hypoték v dubnu stouply jen minimálně

Praha - Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu stoupla na 3,7 procenta z březnových 3,68 procenta. Zájem o hypotéky ve srovnání s březnem klesl. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Nejnižší za dobu existence ukazatele Fincentrum Hypoindex byly sazby v prosinci, a to na 3,56 procenta.

Průměrná úroková sazba u hypoték sice lehce stoupla, ale například jednoleté fixace zaznamenaly pokles z březnových 4,37 procenta na 4,18 procenta. Stále je to ovšem nejméně oblíbená fixace hypoték. Největší přízni klientů se stále těší pětiletá fixace, jejíž sazby se zvýšily na 3,6 procenta.

Monika Hrušová, analytička, Hypoindex.cz

„Nejvýhodnější doba uzavřít hypotéku stále ještě je, i když už byly i výhodnější doby, ale úroková sazba se na 3,7 procenta zvýšila jenom o vlásek.“

„Hypoteční trh se nadále drží na úrovni zajímavých měsíčních objemů okolo devíti miliard korun, avšak již s mírným růstem sazeb. Meziměsíčně sice došlo k poklesu objemu, avšak ve srovnání s letošním silným březnem,“ uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Objemy nově poskytnutých hypotečních úvěrů v dubnu klesly ve srovnání s březnem o zhruba 800 milionů korun na 9,07 miliardy korun. Lidé si sjednali 5 435 hypotečních úvěrů, což je o 676 méně než v březnu.

Nižší zájem ale podle analytiků se zvýšením úrokové sazby přímo nesouvisí. „Problém je spíše v ekonomické a politické situaci, že se lidé nechtějí zadlužit na dvacet let… Zhruba to kopíruje trend z minulého roku,“ říká analytička portálu Hypoindex.cz Monika Hrušová.

Banky se snaží prodej hypoték podpořit i novými produkty nebo akcemi. S novinkou pak přišla ČSOB. Ta klientům z celkové výše úvěru odpustí pět procent, pokud s úvěrem dlouhodobě zůstanou u ČSOB. Klientům klesnou měsíční splátky i celková výše jistiny úvěru, kterou bance splatí. Banka si tak chce zajistit, aby se klienti nesnažili přefinancovat hypotéku u jiné banky.

Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Vydáno pod