Olympiáda: Do Londýna po 64 letech, tentokrát jako milionáři

Milán - Letní olympijské hry v Londýně začínají za 67 dní. Pojedou na ně, tentokrát jako diváci, i manželé Missoniovi z Itálie, zakladatelé světoznámé módní značky. Seznámili se totiž, když se hry ve městě nad Temží konaly minule, v roce 1948. Ottavio Missoni zde běhal 400 metrů překážek.

Manželé Missoniovi jsou milionáři. Založili a dodnes dohlížejí na vlastní světově úspěšnou oděvní značku Missoni. Před čtyřiašedesáti lety byla Rosita Missoni sedmnáctiletá turistka v Londýně a Ottavio Missoni sedmadvacetiletý atlet, který chtěl hlavně zapomenout na nedávnou válku. „V roce 1948 jsem jel na olympiádu po pěti letech naprostého nicnedělání. Byl to můj rekord. Čtyři z těch pěti let jsem strávil jako válečný zajatec Britů v Egyptě. To nebylo zrovna ideální pro trénik,“ vypráví Ottavio. „Vždy si dělal legraci, že byl tehdy hostem její Výsosti královny,“ dodává Rosita.

V roce 1948 ale Italům moc do smíchu nebylo. Po prohrané válce dávali zemi i svým životům jen těžce nějaký řád. Fandit svým atletům byla jedna z mála možností, jak se oprostit od tíživé reality a být zase chvíli hrdý na svoji zemi. „Ve výkladních skříních obchodů byly první televize, kde běžel přenos z olympiády. Doma ji ale neměl skoro nikdo,“ říká paní Rosita. 

Rosita tehdy měla jedinečnou příležitost vycestovat do Londýna se svojí školou. Závody si samozřejmě nenechali ujít. Svého budoucího manžela tak poprvé viděla, když běžel přes překážky ve Wembley. „Byly to nádherné olympijské hry. Byla tam vřelá a spontání atmosféra, ne jako dnes, kdy to přerostlo všechny meze,“ vzpomíná pan Ottavio. 

Jak olympiáda zažehla lásku, trvající 64 let

Studenti se pak potkali se sportovci na obědě a byla z toho láska na první pohled. Poválečný Londýn byl na rozdíl od Říma městem, kde měla láska místo. Vzali se v roce 1953 a začali šít oblečení. Už o pět let později, během italského ekonomického zázraku, prorazili s vlastní módní kolekcí na přehlídce v Miláně. 

„Nebyli jsme hloupí a chtěli jsme dělat něco, co by nás bavilo. Možná jsme i trochu překračovali pravidla. Ale žili jsme ve skvělé době, kdy začínalo období konfekcí Prêt-à-porter a zájem o vysokou módu upadal. V 60. letech jsme měli už deset let zkušeností, věděli jsme, co chceme, a hledali jsme si vlastní cestu,“ vypráví Rosita.

Prêt-à-porter (česky: připraveno na nošení) označuje oblečení, které se prodává jako konečný produkt ve standardních konfekčních velikostech. Část módních značek a známých návrhářů vytváří celé kolekce prêt-à-porter, které se vyrábějí v obrovských sériích a prodávají se v mnoha zemích. Další část nabízí módní kolekce v limitovaných sériích, které jsou k dispozici jen v omezeném čase i množství (často jedno roční období). Na rozdíl od exkluzivních výrobků haute couture nikdo nikdy nevlastní jedinečný kus.

Dnes oděvní impérium vedou jejich děti a vnoučata. Ottavio a Rosita ale jen nesedí a neoprašují zašlé medaile. Jemu je devadesát, jí 81. I přes vysoký věk a zdravotní obtíže se na olympiádu do Londýna letos znovu vydají. Stará láska totiž nerezaví.

Missoni - móda i životní styl

Missoni byl původně italský módní dům založený ve městě Varese nedaleko Milána, známý svým jedinečným designem, typickým pestrými barvami a vzory. Návrhářská společnost byla založena Ottaviem a Rositou Missoni v roce 1953. V průběhu historie se společnost Missoni začala kromě módy věnovat i dalšímu luxusnímu zboží. Časem tak v dílně Missoni začali vznikat například dekorační textilie a parfémy. V roce 2005 založila firma stylový hotelový řetězec.

Olympiáda: do Londýna po 64 letech (zdroj: ČT24)