Podíl nelegálních programů loni klesl na 35 procent

Praha - Míra softwarového pirátství loni meziročně klesla o jeden procentní bod na 35 procent. Softwarové firmy i přes pokles podílu nelegálních programů přišly o rekordních 3,8 miliardy korun. Uvedla to protipirátská aliance BSA ve spolupráci s analytickou firmou IDC. V rámci Evropské unie si Česká republika v potírání nelegálního softwaru vede poměrně dobře, jeho podíl je v České republice nejnižší z postkomunistických zemí a nižší než například ve Francii a Itálii.

Podle analýzy BSA 48 procent uživatelů v Evropské unii připouští, že užívají pirátský software. Nejvíce tíhnou k pirátství muži ve věku 25 až 34 let, mezi firmami pak malé firmy do 100 zaměstnanců. V rámci preventivních protipirátských opatření BSA v Česku letos prověří více než dvacet tisíc firem.

Hlavním důvodem poklesu míry softwarového pirátství v Česku je podle analýzy úspěšné policejní vymáhání práva, pravidelné kampaně a úspěšné prodejní modely softwarových firem. „Ačkoli je Česko velmi úspěšné v potírání pirátství, bitva proti pirátům ještě není zdaleka vyhraná. Země jako Německo a Rakousko mají výrazně nižší míru pirátství, a to 26, respektive 23 procent. Snížení o dalších deset procentních bodů bude velmi náročné,“ uvedl mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Rozhovor s Janem Hlaváčem (zdroj: ČT24)

Nelegálního softwaru ubývá zejména ve firemním sektoru, naopak v domácnostech nelegálního softwaru přibývá. „Je to způsobeno rychlým růstem počtu počítačů v domácnostech a rozšířeným přístupem k vysokorychlostnímu internetu,“ dodal Hlaváč. Nejčastěji nelegálně kopírovaným softwarem v Česku jsou komerční operační systémy, kancelářské, grafické a CAD programy, antivirové programy a počítačové hry. Pokud jde o firemní sektor, nejčastěji využívaným nelegálním softwarem je operační systém Windows nebo kancelářské balíky. Domácnosti také začínají častěji využívat takzvané opensource, tedy legální software dostupný zdarma.

V České republice je nejnižší míra pirátství mezi postkomunistickými zeměmi a celkově jí patří 13. příčka na světě. V Evropě ČR překonala i země, jako jsou Francie, Itálie a Španělsko. Na Slovensku v roce 2011 míra pirátství klesla o dva procentní body na 40 procent. Průměrná míra softwarového pirátství v Evropské unii klesla o dva procentní body na 33 procent a ve světě stagnovala na 42 procentech.