Obnovení dodávek německého mléka je na dohled

Berlín - Předseda svazu německých chovatelů dojného dobytka (BDM) Romual Schaber vyzval zemědělce, aby dnes večer ukončili bojkot dodávek mléka. Obnovení dodávek německým mlékárnám je tak již zřejmě v dohledu. Schabera, jenž zastupuje zájmy farmářů, kteří už devět dní bojkotují dodávky mlékárnám na protest proti nízkým výkupním cenám, k těmto slovům přiměla ochota německých maloobchodních řetězců k jednáním o zvýšení cen mléka. Německé zemědělce chtějí v pátek podpořit i jejich čeští kolegové a snížit dodávky mlékárnám o deset procent.

„Vyzývám vás, abyste začali od dnešního večera zase dodávat mléko,“ řekl Schaber na demonstraci zemědělců v Berlíně před Braniborskou bránou. Dnes večer mají obnovit vzájemná jednání zástupci BDM se Svazem mlékáren.

Spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer uvedl, že v jednání mezi zemědělci a obchodními řetězce došlo k průlomu, který by mohl vést k uspokojení požadavků zemědělců. Současná obtížná situace by tak podle něj mohla již brzy skončit. Nevyjádřil se však, jak hodně by ceny mléka mohly stoupnout, protože vyjednávání o
výkupních cenách nejsou v kompetenci vlády.

Podle Schabera byla prvním krokem správným směrem středeční dohoda s potravinovým řetězcem Lidl, jenž přislíbil, že od pondělí zvedne cenu za litr mléka o deset eurocentů (zhruba 2,50 koruny). Ochotu k jednání dnes projevily i další maloobchodní řetězce, včetně největší německé sítě obchodů s potravinami Edeka.

Německým farmářům dosud mlékárny vykupovaly surovinu i za méně než 30 centů (7,40 koruny), což je dokonce méně než v Česku, kde se litr vykupuje zhruba za devět korun. Přímo s mlékárnami se chtějí zemědělci dohodnout na výkupní ceně 43 centů.

V celém Německu dnes pokračují demonstrace farmářů. Už ale nejde o blokády příjezdových cest k mlékárnám, jak tomu bylo v několika uplynulých dnech. Demonstrace se konají před centrálami maloobchodních řetězců i na náměstích velkých měst.

V západoněmeckých spolkových zemích Porýní-Falc, Sársko a Bádensko-Württembersko zvolili zemědělci jinou formu protestu, takzvané „výkupové akce“. Skupují zásoby mléka v supermarketech a rozdávají je zdarma občanům.

Česká Agrární komora dnes oznámila, že podpoří své kolegy v Německu a sníží v pátek dodávky mléka do tuzemských mlékáren o deset procent. Do akce by se mělo zapojit 85 až 90 procent producentů mléka a výpadek by měl činit až 600 tisíc litrů mléka. Podle Českomoravského svazu mlékárenského nezpůsobí krácení dodávek mlékárnám větší problémy. V závislosti na vývoji situace v Německu by speciální komise měla v pátek rozhodnout, zda čeští zemědělci budou v akci pokračovat i v dalších dnech.

Vydáno pod