Schäuble: EU fiskální pakt změnit nemůže, Hollande to dobře ví

Berlín - Evropská unie nemůže po každých volbách měnit a doplňovat jednou uzavřenou smlouvu o rozpočtové odpovědnosti a nový francouzský prezident si to dobře uvědomuje, prohlásil dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

„Nemůžeme po volbách měnit smlouvy, které už byly sjednány,“ uvedl ministr. „Prezident (François) Hollande ví, že to udělat nelze,“ dodal. Německo nyní odolává silnému tlaku na rozvolnění politiky úspor a ozdravování veřejných financí v eurozóně. Před týdnem v prezidentských volbách ve Francii zvítězil socialista Hollande a v Řecku získaly značné slovo strany krajní levice a pravice, které vystupují proti úsporám nadiktovaným mezinárodními věřiteli za jejich záchranné úvěry.  

Schäuble: Situace v eurozóně je nyní velmi rozkolísaná

Německá kancléřka Angela Merkelová ihned po volbách minulou neděli zdůraznila, že považuje pakt o rozpočtové disciplíně za uzavřený a odmítá jeho opětovné projednávání, jak požaduje nový francouzský prezident. Merkelová se s Hollandem sejde poprvé toto úterý. Schäuble k obnovenému napětí na finančních trzích v obavách z politického vývoje v Řecku řekl, že „situace v eurozóně je nyní velmi rozkolísaná“. Potvrdil přitom dosavadní německý postoj, podle kterého jsou úspory a reformy veřejných financí jedinou cestou k ozdravení těžce zadlužených zemí jako Řecko.

Vydáno pod