Irský guvernér: Odchod Řecka by nebyl pro eurozónu katastrofou

Tallinn/Berlín - Podle guvernéra irské centrální banky Patricka Honohana by odchod Řecka z eurozóny poškodil důvěru v region, avšak nebyl by nutně pro eurozónu katastrofou. Honohan se takto vyjádřil na konferenci v hlavním městě Estonska.

Navíc šance odchodu Řecka z eurozóny se zvyšuje, protože evropské země potvrdily, že nebudou moci poskytnout Řecku další finanční pomoc, jestliže země nebude plnit stanovené podmínky pomoci. Strany podporující úsporná opatření, ke kterým se země při získání pomoci zavázala, však nemají po víkendových volbách v Řecku potřebnou většinu v parlamentu.

Guvernér irské centrální banky Patrick Honohan

„(Odchod z eurozóny) není v právních předpisech, dohodách předpokládán, ale mohou se stát i takové věci, které se v dohodách nepředpokládají. Technicky je to zvládnutelné. (Odchod Řecka) by srazil důvěru v eurozónu jako celek. To by zvýšilo komplikovanost provozu, dokud se věci opět neurovnají. Není to nutně katastrofa, ale není to příjemné.“

Opuštění eurozóny by bylo pro Řecko a řecká města špatné, míní komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Dále poznamenal, že výše pomoci pro zemi ukazuje evropskou solidaritu. Řecko dostalo 200 miliard eur (pět bilionů korun) formou úvěru od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu a dalších 100 miliard formou snížení dluhu od soukromých věřitelů. Celkově to podle něj odpovídá 177 procentům hrubého domácího produktu země.

Pomůže Řecku i samo Německo?

Německo je připraveno uvažovat o dodatečných opatřeních na podporu růstu v Řecku, dodal ministr financí Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro týdenník Welt am Sonntag. Země však musí plnit dohodnuté reformy. Německo podle Schäubla nechce, aby Řecko eurozónu opustilo, ale nemůže ho nutit, aby zůstalo členem, pokud to nechce.

Řecko
Zdroj: ČT24/Facebook Visit Greece

Navíc šéf evropského záchranného fondu EFSF Klaus Regling pak v rozhovoru pro rakouský list Die Presse upozornil, že odchod Řecka z eurozóny by byl nejdražším řešením pro všechny zúčastněné, i když nyní by byl méně nákladný než na začátku dluhové krize, protože nyní jsou již všichni zúčastnění na tuto možnost lépe připraveni, napsala agentura Reuters.

Vydáno pod