Čeští producenti mléka sníží dodávky o 10 procent, v Německu už blokády končí

Praha - Čeští farmáři v pátek sníží dodávky mléka do tuzemských mlékáren o deset procent. Rozhodla o tom dnes komoditní rada agrární komory. Čeští zemědělci tak chtějí vyjádřit podporu svým německým kolegům, kteří tento týden kvůli nízkým výkupním cenám zastavili dodávky německým mlékárnám a protesty před centrálami maloobchodních řetězců si vymohli jejich zvýšení. Bojkot dodávek německého mléka už proto brzo skončí. V úspěch nátlakových akcí věří i čeští mlékaři.

„Podle zpráv, které mám, se domnívám, že se do akce zapojí 85 až 90 procent producentů mléka,“ upřesnil podrobnosti připravovaného protestu prezident Agrární komory Jan Veleba. Odhadl, že zemědělci v pátek mlékárnám nedodají 500 tisíc až 600 tisíc litrů mléka.

České mlékárny vykupují mléko za zhruba 9 korun za litr. Farmáři ale prosazují zvýšení ceny k deseti korunám. „Roste cena všech komodit, od sóji přes elektriku, za těchto okolností je pro nás mléko nerentabilní,“ stěžuje si ředitel Agro Liboměřice František Paulus.

V Německu byla ale situace dosud ještě horší. Zpracovatelé tam litr mléka vykupovali i za méně než 30 centů (asi 7,40 koruny). Dnes však někteří z nich přikročili ke zvýšení ceny až na úroveň 43 centů (zhruba 10,50 Kč), kterou požadovali protestující zemědělci. Zástupce německých producentů mléka už proto vyzval k ukončení bojkotů dodávek.

Agrární komora tvrdí, že spotřebitelské ceny mléka rostou rychleji než ty farmářské. Z loňských 14,5 koruny se letos v dubnu zvýšila cena mléka v obchodech o 3,71 koruny na 18,21 Kč. Oproti tomu se farmářská cena litru mléka zvýšila o 1,38 koruny z 7,81 koruny v lednu 2007 na 9,19 koruny v dubnu 2008.

Jestli budou čeští zemědělci v krácení dodávek pokračovat i dál, rozhodnou zítra. Záležet bude i na nejnovějších zprávách z Německa. V Česku by však blokáda mlékáren zkomplikovat zásobování neměla. „My máme víc dodavatelů na mléko, platíme lepší ceny za mléko než v Německu,“ tvrdí Milan Teplý, ředitel společnosti Madeta.

Vydáno pod