Sešla se tripartita, odboráři požadují odložení důchodové reformy

Praha – Ačkoliv před nedávnem se nechali odboráři slyšet, že na jednání s vládou a zaměstnavateli už chodit nebudou, dokud nebude u jednacího stolu sedět jiný kabinet či dokud ten nynější nezastaví své reformy, dorazili dnes na jednání tripartity. Na schůzce přednesli odboráři vládě své požadavky, především pak odložení důchodové reformy.

Na dnešní schůzce přednesli odboráři vládě své požadavky, které lze shrnout do čtyř bodů. Nejzásadnější pro vedení odborů je odložení důchodové reformy, která má lidem od příštího roku umožnit přesměrovat část odvodů ze státního důchodového systému do vlastního spoření. Na tomto požadavku budou odbory trvat. „My jsme jasně řekli, že důchodovou reformu v této podobě nechceme,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Odbory termín, od kdy by se měla reforma odložit, nestanovily. Podle nich by to mělo být do doby, dokud ekonomika neporoste o několik procent.

Dalším požadavkem odborářů je stažení zákona o stávce. Představitelé odborů vládu také vyzvali, aby do čtvrtého června vysvětlila svá prorůstová opatření. Dalším problémem je podle odborářů i čerpání prostředků z evropských fondů.

Odbory nyní jednají o protestech proti vládě. Žádají zastavení reforem, demisi kabinetu a předčasné volby. Nevylučují ani stávku. Termín a podobu akcí zřejmě ohlásí 22. května. Spolupracovat na nich chtějí se sdruženími, s nimiž tvoří platformu Stop vládě. „Dvaadvacátého května máme sněm a ten by měl rozhodnout o formách protestu. Z toho sněmu odejdeme a půjdeme průvodem na Úřad vlády, kde bychom chtěli zase protestovat,“ nastínil své plány Zavadil.

Na jednání předsednictva dnes dorazil kromě šéfa odborové konfederace Jaroslava Zavadila i šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Oba se nechali slyšet, že po schůzce odbory vyčkají nějakou dobu na reakci a podle ní budou dál postupovat. Vláda se reforem vzdát nehodlá. Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) by otálení s důchodovou reformou bylo neodpovědné, vláda ale s odbory dál jednat chce. „Pokud bychom čekali na nějakou příznivější dobu, tak způsobíme další odklad něčeho, co už mělo být řešeno řádově před deseti lety. Bylo by to nezodpovědné vůči mladší generaci, která si zaslouží stabilní penzijní systém,“ uvedl Drábek.

Se čtyřmi požadavky přišli na dnešní jednání předsednictva tripartity i zaměstnavatelé. Ve dvou se s odbory shodují. Chtějí jednat o vládních prorůstových opatřeních a o čerpání peněz z EU, ale také o dobudování Temelína a o sociální oblasti s kurzarbeitem a předdůchody. Podle nich má cenu plénum tripartity svolat a v tomto širším složení o věcech diskutovat. „Pro nás stávky smysl nemají. To škodí ekonomice ještě víc než řada jiných věcí,“ řekl prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Předsednictvo tripartity, v němž je premiér, ministr práce, předák ČMKOS, prezident svazu průmyslu a trojice sekretářů, by se mělo sejít znovu právě 4. června. Rozhodnout by mělo o tom, zda a v jakém složení se pak celá tripartita bude konat. Podle plánu se měla uskutečnit koncem června.