Roaming bude levnější

Brusel - Hovory ze zahraničí budou opět o něco levnější. Další snížení cen roamingu v evropské sedmadvacítce dnes schválil Evropský parlament. Od července cena za minutu hovoru do zemí Unie klesne z téměř devíti na sedm korun a třicet haléřů. Od začátku prázdnin, kdy lidé vyrážejí nejčastěji do zahraničí, se sníží i maximální ceny za přijaté hovory. Zlevňování bude pokračovat postupně, během dvou let ceny klesnou zhruba o polovinu. Brusel dlouhodobě tlačí na zlevňování mezinárodních hovorů, snižování tarifů nařídil operátorům už v minulosti.

Nová pravidla nařizující maximální ceny budou výhodné pro zákazníky, naopak mobilní operátoři si na rozhodnutí Bruselu stěžují. „Požadují po operátorech, aby investovali miliardové částky do rozvoje mobilního vysokorychlostního internetu, na druhou stranu jim snižují výnosy prostřednictvím cenové regulace,“ popsal situaci z pohledu T-mobile jeho mluvčí Jiří Janeček. Nižší zisky by si operátoři mohli chtít vynahradit jinde, může se například stát, že podraží roaming v zemích mimo Evropskou unii.

Europoslanci hlasovali o snížení cen dnes, ministři sedmadvacítky musí změny schválit v červnu. Vzhledem k tomu, že se evropské instituce na změnách již dohodly, je už teď víceméně jasné, že pravidla projdou a v létě bude roaming levnější. „Pro roaming neexistuje de facto žádné opodstatnění,“ říká poslanec Evropského parlamentu Jan Březina.

Minuta volání ze zahraničí se v průběhu příštích dvou let sníží ze současných 35 centů téměř o polovinu. Zlevní i příchozí hovory a sms. Nově bude omezená i cena datových služeb. Za dva roky bude přenos jednoho megabajtu stát maximálně dvacet centů. Zlevňování je plánováno krokově každý rok v řádech desítek haléřů, nebo korun.

Co znamená zlevnění pro zákazníky českých operátorů?

Minuta hovoru v rámci Evropské unie bude od prázdnin stát maximálně 7 korun a 30 haléřů. Volání po Česku vyjde podle statistik nejčastěji zhruba na 3 koruny. Do tří let by podle Bruselu měly poplatky za to, že hovor překročí hranice země, zmizet úplně.

Zákazníky navíc čeká i další novinka. Pro zahraniční hovory si budou moci zdarma vybrat jiného operátora, než kterého používají běžně.

Vydáno pod