Internetová mapa ukáže, co se pořídilo za evropské dotace

Praha – Kdo jsou příjemci dotací z evropských fondů a na jaké projekty peníze šly - tyto a další informace jsou ode dneška k dispozici na novém webu Mapaprojektu.cz. Internetové stránky, které vznikly z iniciativy zastoupení Evropské komise v České republice, chtějí zvýšit povědomí lidí o přínosu evropských dotací.

Podle Olgy Letáčkové, vrchní ředitelky Národního orgánu pro koordinaci MMR, z průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že míra informovanosti o přínosu evropských dotací je u české veřejnosti nízká. Ministerstvo se proto rozhodlo tento stav změnit.

„Stanovili jsme si cíl, abychom postupně zvyšovali povědomí veřejnosti v této oblasti, aby se lidé více dívali kolem sebe a uvědomovali si, co všechno v jejich okolí vzniklo právě za pomoci evropských dotací,“ říká Letáčková.

Zároveň přiznává, že na internetu už jsou k dispozici i jiné portály, na nichž je možné získat informace o poskytnutých dotacích a realizovaných projektech. Mapaprojektu.cz ale nově staví především na interaktivní formě – obsahuje mapy a fotografie a umožňuje vyhledávat například podle regionů či odvětví. Každý si tak bude moci najít, na jaké investice v okolí jeho bydliště či pracoviště přispěla Evropská unie.

Mapaprojektu.cz neslouží jako kontrolní nástroj

Letáčková v rozhovoru pro Českou televizi zdůraznila, že ambicí projektu není stát se kontrolním nástrojem pro čerpání evropských dotací. Slouží výhradně ke zvýšení publicity kohezní politiky EU.

Webová databáze v současné době obsahuje asi třetinu všech projektů, které v tuzemsku spolufinancovala EU, což představuje zhruba deset tisíc záznamů. Přibližně tisícovka z nich je pak doplněna i fotografiemi. Rozsah databáze by se měl postupně zvyšovat – web bude aktualizován pravidelně jednou za měsíc.