Exportéři: Průmyslu chybí dělníci, hrozí jeho kolaps

Českému průmyslu chybí minimálně sedmdesát tisíc dělníků a tisíce vysokoškolsky vzdělaných strojařů, elektrotechniků, chemiků či expertů textilního průmyslu. A to přesto, že podle analýzy Asociace exportérů (AE) je nyní na českém trhu práce v součtu více než 117 tisíc volných pracovních míst. Kvůli stavu trhu práce tak stojí český průmysl už na hranici svých možností a exportéři vyzývají vládu, aby uvolnila vízovou politiku. Tím by umožnila pracovat třeba Ukrajincům, Vietnamcům, Bělorusům či Rusům, kteří nyní čelí různým omezujícím podmínkám.

Místopředseda asociace Otto Daněk varoval, že současná situace může na dlouhou dobu poškodit celou českou ekonomiku. „Už proto, že Česko má největší závislost ekonomiky na průmyslu z celé Evropy, a to 47 procent,“ uvedl. 

Jediným řešením je podle zástupců českého exportního průmyslu „dovoz“ pracovní síly ze třetích zemí. „Jenže vyřízení víza, pracovního povolení a schválení úřadem práce však v tuto chvíli trvá devět až 14 měsíců,“ uvedl předseda asociace Jiří Grund. Další omezující podmínky, například na minimální platy cizinců ze třetích zemí a obory, v nichž mohou za těchto podmínek působit, si podle něj kladou odbory.

Exportéři se obrátili dopisem na členy vlády a navrhli několik řešení pro rychlejší nábor potřebných pracovních sil ze třetích zemí jako jsou Ukrajina, Vietnam, Bělorusko či Rusko.

Velké podniky podle Asociace exportérů okrádají menší firmy o zaměstnance

Nejhorší nedostatek zaměstnanců se týká malých a středních firem. „Tyto podniky jsou brutálně okrádány velkými podniky se zahraničními vlastníky o své zaměstnance,“ tvrdí Daněk. Podle něj se běžně stává, že velké podniky si tvoří pořadníky z kontaktovaných zaměstnanců a těm zavolají pár hodin před nástupem na směnu u stávajícího zaměstnavatele. Zaměstnanec pak v rozporu s pracovním právem, nastoupí bez řádného ukončení pracovního poměru k novému zaměstnavateli, který ho zaměstná bez potvrzení o zaměstnání a po třech dnech je nucen původní zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr na základě hrubého porušení pracovní kázně.

Míra nezaměstnanosti v Česku sice v březnu dosáhla 6,1 procenta, průmyslové regiony ale vykazují nezaměstnanost hluboko pod touto úrovní. Například v okrese Rychnov nad Kněžnou je míra nezaměstnanosti jen 2,5 procenta, stejně jako na Praze-východ. Nízká je i v Mladé Boleslavi – 3,2 procenta. Nyní je v Česku 27 okresů, ve kterých je nezaměstnanost nižší než pět procent.