V anglickém Northamptonu šijí boty na míru

Northampton - Anglický Northampton byl dřív vyhlášený jako město bot, ručně vyráběná obuv se tu vyrábí už víc než 200 let. Tradiční byznys ale v novém tisíciletí bojuje o přežití. Likviduje ho nedostatek kvalifikovaných lidí v oboru i levnější asijská konkurence. Naopak firmy zaměřené na obuv nejvyšší kvality a ruční práci téměř nestíhají vyřizovat nabídky.

Z více než 250 firem, které v Northamptonu působily v dobách největší slávy, dnes zůstávají v provozu jen 3. Zatím se brání tomu, aby přesunuly svou výrobu do Asie, kde je větší poptávka a levnější pracovní síla. Ta má ale nižší kvalifikaci, na což Angličané nechtějí přistoupit.

Zájem zákazníků o ručně vyráběné boty roste. Například produkce northamptonské firmy Tricker's, která vyrábí luxusní boty už od roku 1829, se v posledních čtyřech letech téměř zdvojnásobila, a to hlavně díky objednávkám od japonských a italských zákazníků. I přesto má firma obavy z budoucnosti. „Začínáme mít problémy s dodávkami - máme totiž málo lidí - kvalifikovaných dělníků ubývá. Školy, kterých tu dřív bylo hodně, postupně vymizely, tak se o to musíme starat sami, ale je to drahé a časově náročné,“ stěžuje si ředitel firmy Tricker's Barry Jones.

Obuvnický průmysl ve Velké Británii (zdroj: ČT24)

Město se chce v budoucnosti zaměřit i na turismus. Jednou z atrakcí, kterou chce připomenout obuvnickou tradici, je nově přestavěné muzeum bot. Nejvíc návštěvníků je právě z Asie a řada z nich odtud směřuje rovnou do firmy Tricker's, aby si objednala pár bot.

Vydáno pod