Nový zákon přinese více peněz malým obcím

Praha - Vládní koalice se shodla na dalším klíčovém a zároveň sporném zákonu tohoto volebního období, na novém rozpočtovém určení daní. Díky němu si polepší hlavně obce a města s jedním až deseti tisíci obyvateli. Naopak čtyři největší města, Praha, Brno, Ostrava a Plzeň, přijdou celkem o víc než miliardu, jak ukazuje návrh zákona, který exkluzivně získala Česká televize.

Z rozpočtů velkých měst chtěl dát ministr financí menším obcím pět miliard, nakonec se ale s ODS dohodl na tom, že velká města přijdou jen o miliardu. Třeba Praze podle původního návrhu ministra financí hrozilo, že přijde o víc než dvě miliardy ročně. Nakonec to ale bude čtyřikrát méně. Brno, Ostrava a Plzeň budou muset odevzdat menším městům a obcím po dvou stech milionech.

„Budeme muset samozřejmě šetřit na věcech, které jsou bolestivé, to znamená opravy silnic. V podstatě jsme zastavili výstavbu nových komunikací. A podobně mluví i radní z Ostravy, Brna nebo Plzně,“ uvedl náměstek pražského primátora Josef Nosek.

Rozpočtové určení daní (zdroj: ČT24)

Naopak starostové malých obcí hodnotí návrh pozitivně. Nejvíce na novém rozpočtovém určení daní vydělají obce mezi pěti sty a deseti tisíci obyvateli. Například Planá nad Lužnicí dostane příští rok díky novému rozdělení daní o osm milionů víc než letos, které chce městečko s necelými čtyřmi tisíci obyvateli použít na opravu silnic a místní sokolovny.