Americký ministr financí vyzval Čínu ke změně exportní politiky

Peking – Podle amerického ministra financí Timothy Geithnera by Čína měla změnit svou vývozně orientovanou politiku zahraničního obchodu a spíše se zaměřit na růst domácí poptávky. Čína je druhou největší světovou ekonomikou a její růst je založen právě na exportu. Podle Geithnera je změna vývozní politiky nezbytná pro trvalé udržení čínského ekonomického růstu v budoucnosti.

Ve spojení se současnou ekonomickou krizí v Evropě a Americe panují i obavy o zpomalení ekonomického růstu v Číně. Čína bude také muset v budoucnosti podstoupit ekonomické reformy, které v Evropě proběhly již před několika desetiletími. „Pro Spojené státy je úspěch těchto reforem velice významný, stejně jako pro celý zbytek světa,“ uvedl Geithner.

Zhodnocení čínské měny

Americký ministr financí také připomněl nutnost dalšího zhodnocování čínské měny. Otázka zhodnocování jüanu je jedním ze zásadních sporů mezi dvěma největšími světovými ekonomikami. V minulých dvou letech zhodnotil čínský jüan oproti americkému dolaru o osm procent. Američtí ekonomové ale stále Čínu obviňují z podhodnocení měny. To vede k nízké ceně čínských výrobků, což pomáhá čínskému vývozu, ale zároveň ohrožuje konkurenceschopnost ostatních zemí.

Čína ale oponuje, že zhodnocení jüanu by v současnosti nejen negativně ovlivnilo čínský vývoz, ale i celkový stav ekonomiky. Přesto Čína přistoupila na vyjednávání o této problematice a uvažuje o reformě svého exportního systému, který jí podle některých zemí poskytuje nespravedlivé výhody.

Ministr Geithner tvrdí, že silnější měna může napomoci čínským reformním cílům a posílit domácí poptávku: "Tento krok poskytne Číně nezávislost a flexibilitu, která jí umožní pružnější reakci na budoucí změny růstu a inflace.

Vydáno pod