Pošta bude od května zdražovat. Dopisy, platby SIPO i mezinárodní poštovné

Česká pošta od května zvýší ceny za poslání obyčejného dopisu o tři koruny, známka na dopis do 50 gramů tak vyjde na 16 korun. Zároveň zdraží doporučené psaní o čtyři koruny, bude stát 38 korun. Další změny se dotknou cenného psaní, platby SIPO, mezinárodního poštovného či například dosílky. Informoval o tom mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Pošta podle Vitíka navyšuje od května ceny vybraných služeb o nezbytnou částku tak, aby v souladu se zákonem i nadále zajistila krytí nákladů spojených s jejich poskytováním. Vyzval ji k tomu Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Dopis pošta naposledy zdražovala v roce 2013, doporučené psaní loni.

Ceny našich služeb i po této úpravě zůstávají jedny z nejnižších v Evropě, přičemž objem listovních zásilek každoročně výrazně klesá, ale jednotkové náklady na jejich doručení se zvyšují.
Martin Elkán
generální ředitel České pošty

Získané finance podle generálního ředitele Martina Elkána použije pošta na zlepšení služeb, rozvoj nových produktů, na investice do poboček, logistiky či zaměstnanců. Výhodnější ceny ve srovnání se základním ceníkem získají držitelé zákaznické karty České pošty, kterou si mohou zdarma pořídit na pobočkách České pošty nebo prostřednictvím internetu na www.zakaznicka-karta.cz.

Nové poštovní podmínky budou publikovány v předstihu na webu České pošty a budou k dispozici na všech poštách.

  • V roce 2014 hospodařila se ziskem před zdaněním ve výši 241 milionů korun, což byl meziroční pokles o pětinu.
  • Za loňský rok pošta očekávala zisk kolem 50 milionů korun. 
  • Pošta má přes 31 tisíc zaměstnanců a provozuje 3200 poboček, z toho je více než tisícovka ztrátových. Část poboček chce v příštích letech dál převádět na partnery, rušit je nebude.