Majitel Vítkovic Světlík pouští křeslo generálního ředitele. Obsadí ho Witassek

Jan Světlík skončí na konci června ve funkci generálního ředitele firmy Vítkovice. Ta je jádrem původní struktury vítkovického holdingu. Na jeho místo nastoupí Libor Witassek. Světlík si ale podrží funkce předsedy představenstva jak v této společnosti, tak i v dalších představenstvech ve skupině Vítkovice Machinery Group. Chce oddělit vlastnictví firmy od výkonné funkce.

„Funkce generálního ředitele nově, a to zcela záměrně, nebude spojena s vlastnictvím akcií, tedy se mnou, aby nedocházelo k útokům na vnitřní chod Vítkovic, když jde primárně o neustálé spory vyvolávané KKCG a Davidem Beranem vůči akcionářské struktuře Světlík, Šiler, Juřík,“ uvedl Jan Světlík.

Světlík ovládá celou skupinu Vítkovice Machinery Group, která zahrnuje více než 30 společností s ročním obratem přes 25 miliard korun. Vítkovice zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro celé seskupení. Světlík, Beran a skupina KKCG spolu vedou řadu sporů.

Sedmapadesátiletý Jan Světlík ovládá celou největší českou strojírenskou skupinu Vítkovice Machinery Group. Je také majitelem 90 procent akcií společnosti Vítkovice Holding. Pět procent vlastní dohromady Milan Juřík a Jaromír Šiler a zbývajících pět procent skupina KKCG podnikatele Karla Komárka. Skupina Vítkovice Machinery Group zahrnuje více než 30 společností s ročním obratem přes 25 miliard korun. Firmy dohromady zaměstnávají přes 8 tisíc lidí. Loni vytvořila konsolidovaný zisk 240 milionů korun, což bylo o 160 milionů korun méně než v roce 2014. Pokles zisku společnost vysvětluje zvýšením rezerv.

Světlík vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě. Ve Vítkovicích pracuje od roku 1982. Firmu kupoval spolu s finančníky Davidem Beranem a Petrem Novotným. Partnerství ale skončilo roztržkou a sporem o minoritní balík akcií. Světlík, Beran a skupina KKCG vedou řadu sporů. Světlík je řazen mezi nejbohatší Čechy. Patří ke sběratelům a mecenášům umění a stojí i za současnou proměnou průmyslového areálu v Dolních Vítkovicích na kulturní, společenské a vzdělávací centrum.

Generální ředitel Vítkovice Holding Jan Světlík
Zdroj: Lidové noviny/JAN ZATORSKY/ISIFA

Příchodem Witasska a několika dalších manažerů se zkušenostmi z mezinárodního obchodu a specialistů na řízení podle mluvčí Vítkovic Evy Kijonkové společnost personálně posiluje. Witassek je členem vrcholového managementu nadnárodní strojírenské firmy GCE Group a členem představenstva mezinárodní poradenské skupiny Allied Consultants Europe a je držitelem řady českých i mezinárodních profesních ocenění.

Už na konci loňského roku Jan Světlík starší odešel z pozice předsedy představenstva společnosti Vítkovice Holding, která je ve skupině klíčovou firmou. Na jeho místo nastoupil jeho syn Jan Světlík mladší. Světlík starší se stal předsedou dozorčí rady firmy, což podle společnosti fakticky znamená, že se ve firmě, která přešla na takzvaný německý model řízení, stal co do rozhodovacích pravomocí nejvýše postavenou osobou.