Stávka proti vládě bude nejpozději v červnu

Praha - Odboráři a aktivisté z platformy Stop vládě se dnes dohodli na sérii protestních akcí proti kabinetu Petra Nečase (ODS). Vyvrcholí stávkou, která bude do konce června. Po jednání platformy to oznámil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Plány protestů podle něj teprve nabývají konkrétních rozměrů, a tak je nechtěl příliš konkretizovat. Veřejnost zatím pozval pouze na demonstraci za přežití seniorů, která se uskuteční 30. května v Praze.

Sérii protestů, kterou odboráři slibují, bude připravovat nové koordinační centrum, na jehož vzniku se dnes dohodli odboráři s aktivisty z občanských sdružení a iniciativ. Zatím nespokojení oznámili jediný konkrétní termín demonstrace. Na konec května chystá rada seniorů a rada zdravotně postižených demonstraci za přežití seniorů. Protest se uskuteční v Praze na Palackého náměstí. „Na 30. května je svolávána historicky první demonstrace seniorů. Je to ostuda této vlády, je to tragédie této politiky, je to tragédie kultury, tragédie mezigenerační solidarity,“ prohlásil předseda rady seniorů Zdeněk Pernes.

Odbory a občanské iniciativy nicméně slibují, že demonstrace na Palackého náměstí nebude jediným protestem proti vládě, kromě demonstrací slibují také stávku. „My nechceme stávku použít proto, že bychom rádi stávkovali. Je to jen náš prostředek proti tomu, co se tady předvádí,“ poznamenal v rozhovoru pro ČT24 prezident federace strojvůdců Jindřich Hlas. Předáci odborů se už ve středu nechali slyšet, že chystané protivládní akce budou bolestivější než ty dosavadní.

Protesty míří proti reformám i stavu koalice

Odbory a občanské iniciativy, které společně vytvořily platformu Stop vládě, kritizují vládní reformy a chystané škrty. Trnem v oku je jim i současná vládní krize. „Vláda jede dál cestou přeběhlickou,“ prohlásil již dříve Zavadil. Odbory a občanské inciativy proto žádají demisi kabinetu a předčasné volby. Na podporu svých požadavků uspořádala platforma minulou sobotu v Praze na Václavském náměstí demonstraci. Organizátoři protestu uvedli, že na ni dorazilo přes 100 tisíc lidí, podle policie jich bylo 90 tisíc.

Podle mluvčího platformy Jana Májíčka se k původním členům platformy přidávají další uskupení a aktivisté mají „enormní zájem“ se proti Nečasovu kabinetu sjednotit. „Jsme v momentě historického přerodu. Cítíme velký zájem občanů o to prát se za svoje práva, bojovat proti nelegitimní a nespravedlivé vládě,“ poznamenal Májíček.

Vláda se reforem vzdát nehodlá

Vláda se ale reforem vzdát nehodlá. Premiér Nečas i další členové jeho kabinetu dali již dříve jasně najevo, že reformy i úspory Česko potřebuje a kabinet v nich bude pokračovat. Nečasův kabinet nicméně dnes čelí v Poslanecké sněmovně hlasování o důvěře.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí

„Je nepřípustné, aby odbory rozhodovaly o sestavení vlády, to je záležitost parlamentu.“