Nizozemci si v roce 2013 pravděpodobně utáhnou opasky

Haag – V noci na dnešek bylo v nizozemském parlamentu dosaženo většinové dohody o balíku úsporných opatření v rozpočtu na příští rok. Schodek veřejných rozpočtů se má snížit na tři procenta HDP, jak to vyžadují pravidla eurozóny. Právě neshody ohledně vládních škrtů před několika dny vedly k pádu menšinové vlády premiéra Marka Rutteho.

Dolní komora parlamentu dosáhla ve čtvrtek v pozdních večerních hodinách dohody o základních obrysech státního rozpočtu na rok 2013. Dohodu podpořilo pět parlamentních stran, které mají dohromady 77 ze 150 poslanců.   

Mark Rutte, úřadující premiér Nizozemska

„Tento druh kompromisů vždycky přináší klady a zápory. Důležité je, že můžeme Nizozemsku říct, že příští generace, naše děti a vnuci, za nás nebudou platit naše účty.“

Plán předpokládá v roce 2013 úspory ve výši 14 miliard eur (350 miliard korun), což by mělo stlačit deficit z nynějších 4,6 procenta na požadovanou úroveň tří procent. Součástí plánu je zvýšení daně z přidané hodnoty z 19 na 21 procent, zmrazení platů ve veřejném sektoru a rychlejší tempo zvyšování důchodového věku. Zvýší se rovněž daňové zatížení alkoholu a tabáku. „Je to velmi pozitivní signál finančním trhům i Evropě, že je Nizozemsko odhodlané dodržovat rozpočtová pravidla,“ uvedl nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager.

V Nizozemsku dohodli úsporný rozpočet (zdroj: ČT24)

Zatím není jasné, zda se většina sestavená k podpoře rozpočtových škrtů stane základem koalice, která by mohla v zemi vládnout po volbách plánovaných na září. Sestavení koalice bude nejspíš záviset na konkrétních výsledcích voleb.