Plyn nezlevňuje tolik, kolik by měl. Ceny možná začne regulovat stát

Události: Stát možná znovu zavede regulace cen plynu (zdroj: ČT24)

Letos to bude deset let, kdy se český trh s plynem otevřel a jeho cenu začala určovat nabídka dodavatelů plynu. Desátým výročím to ale možná skončí, protože možnou regulaci ze strany státu začíná připouštět ministr průmyslu i premiér. Jde totiž o to, že ceny suroviny v Česku klesají méně než na světových trzích.

„Už jsme u dodavatelů zaznamenali snížení cen. Hodnotíme to pozitivně, nicméně je potřeba říct, že ta sleva je nějakých 10, 15 procent, a zda je dostatečná, to budeme muset posoudit na základě analýz,“ uvedl mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Vladimír Černý.

Plyn u největšího distributora, RWE, má podle všeho v období od ledna do června zlevnit o 23 procent. „Reagujeme podle různých kategorií zákazníků na vývoj ceny na mezinárodních trzích,“ dodává mluvčí společnosti Martin Chalupský.

ERÚ i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ale začínají zmiňovat možnost tvrdé regulace trhu. „Dovedu si to představit, je to možné. Ale je to takové docela krajní řešení, protože žijeme v tržní ekonomice a liberalizovali jsme ceny. A tohle už je značné omezení,“ uvedl Mládek.

Jako na Slovensku – stát určí marže

Šéfka ERÚ Alena Vitásková má nyní za úkol zjistit mezi zeměmi visegrádské čtyřky, který model případné regulace by byl pro Česko nejvhodnější. Jako nejpravděpodobnější se ukazuje slovenská cesta, kde stát určuje marže obchodníků. „Podle zpráv, které máme ze Slovenska, to v tuto chvíli je tak, že to zajišťuje fungování trhu, aby zákazníci neplatili excesivní ceny,“ dodává Mládek.

„Tvrdá regulace, to znamená přímo určovat marže, není ta nejšťastnější cesta. Mohlo by to skončit jako v Maďarsku, kde prakticky dochází k zestátnění obchodu s plynem,“ dodává analytik ENA Jiří Gavor.

Ceny plynu
Zdroj: ČT24

Protože obchodníci nakupují plyn s velkým časovým předstihem, klesá cena plynu pro spotřebitele se zpožděním. Na světových trzích se tak třeba loni propadl plyn během půl roku na polovinu své ceny, ale zákazníci to na složenkách prakticky vůbec nepoznali. Zlevnění přichází až nyní. Pokud ale nebude pokles podle ERÚ dostatečný, je možné, že stát znovu zavede na trhu s plynem regulace.