Nečas: Čínské investice získáme díky průmyslové tradici v ČR

Varšava - Česko má podle premiéra velkou šanci získat díky své průmyslové tradici podíl na deseti miliardách dolarů (187,5 miliardy korun), které plánuje Čína investovat ve střední a východní Evropě. Český předseda vlády Petr Nečas se takto vyjádřil po jednání s čínským premiérem Wen Ťia-paem ve Varšavě. Středoevropský region se 100 miliony potenciálními spotřebiteli je pro Čínu zajímavou oblastí, zdůraznil Nečas.

Peking hodlá v regionu investovat do infrastruktury, nových technologií a zelené ekonomiky, prohlásil dnes Wen na úvod jednání s představiteli 16 středoevropských a východoevropských zemí. Čína chystá vyslat do oblasti odborníky, kteří by hledali společné investiční a další projekty, dodal.

Z donedávna levné manufaktury na evropské zboží se v době finanční krize stává klíčový investor. Nabídku Pekingu si přijeli vyslechnout zástupci zhruba 450 evropských podniků. „Dohodli jsme se především na tom, že máme zájem na rostoucí vzájemné obchodní výměně. Máme velkou šanci uspět,“ doplnil Nečas.

„Čínské firmy se při investování rozhodují stejně jako kterékoli jiné. Na prvním místě je ekonomická racionalita,“ míní analytik Patria Finance David Marek. Podle něj budou hledět na poměr mzdových nákladů a produktivity práce, dostupnost pracovních sil s potřebnou kvalifikací, přítomnost subdodavatelských firem a kvalitu infrastruktury. Tomu bude odpovídat sektorové a regionální umístění případných investic. Dodal, že by mohly směřovat například do strojírenství nebo výroby elektroniky a IT oblasti.

Petr Nečas

„Tím, že jsme zemí se silnou průmyslovou tradicí a také s tradicí inovativního podnikání, tak tady máme velkou šanci uspět. Bude to především záležitost aktivity českých firem.“

Klíčové jsou dobré politické vztahy

Čína chce v regionu stavět hlavně velké dopravní projekty nebo solární či větrné elektrárny, klimatizace a další úsporné technologie. Miliardové investice ale mají důležitou podmínku a tou jsou dobré vztahy. „V tuhle chvíli jsou to všechno jenom úvahy, protože velké čínské investice se odvíjejí od, řekněme, kvality politických vztahů,“ vyjádřil se prezident Česko-čínské komory Jan Kohout.

Na jednání s čínským protějškem se shodli na společném zájmu o zvýšení obchodní výměny. „Já jsem se především snažil podpořit vzájemný obchod, ale také vzájemné investice. A v tomto případě i investice českých firem v Číně,“ dodal Nečas. Podporu prý vyslovil například investicím mladoboleslavské Škody nebo firmy PPF v Číně. „Naší prioritou v Číně je získat celonárodní licenci pro spotřebitelské financování, tak abysme mohli obsluhovat všechny čínské provincie,“ vysvětlil ředitel pro komunikaci PPF Milan Tománek.

Wen Ťia-pao
Zdroj: Alik Keplicz/ČTK/AP

Před jednáním se středoevropskými politiky Wen zdůraznil, že Peking je připraven usnadňovat této oblasti účast na výstavách a veletrzích pořádaných v Číně. „Čína bude spolupracovat se zeměmi střední a východní Evropy s cílem otevřít vzájemně trhy a zvýšit obchodní výměnu do roku 2015 na 100 miliard dolarů,“ vysvětlil čínský premiér.