Válka o mléko se z Německa přenesla i na český trh

Praha/Berlín - Zemědělci v Německu i Česku se bouří proti výkupním cenám mléka. Němečtí sousedé od minulého týdne protestují proti nízkým výkupním cenám mléka a někteří jej dokonce přestali dodávat do mlékáren. Nepříjemnou dohrou je však nedostatek mléka na německých pultech. Nízké výkupní ceny trápí i české zemědělce a mlékárny budou muset od pátku počítat s menšími dodávkami mléka. Zemědělci je plánují snížit o deset procent a podpořit tak své německé kolegy.

Němečtí zemědělci blokují mlékárny, mléko začíná chybět v obchodech

Protestní zastavení dodávek čerstvého mléka zpracovatelům se v Německu začíná projevovat prořídlými regály s mlékem v supermarketech. První mlékárny už zastavují výrobu. Oslabené dodávky mléka prý pociťují supermarkety na severozápadě Německa, výpadky hlásí i některé prodejny diskontního řetězce Plus.

V pondělí blokovaly stovky německých zemědělců příjezd k velkým mlékárnám ve snaze zabránit příjmu dodávek a expedice jejich výrobků. Na některých místech musela proti blokádám silnic zakročit policie.

V saském Leppersdorfu, kde sídlí největší mlékárenský podnik v Německu, ucpali zemědělci příjezdové cesty traktory a cisternami. Zemědělci se sem sjeli i ze vzdálených částí Německa. „Mlékárny mají k dispozici méně než polovinu obvyklého množství mléka a některé jsou už zcela na suchu a svazy zpracovatelů říkají, že už brzy - dnes nebo zítra - by se mohl objevit nedostatek mléka i na pultech obchodů,“ uvedla zpravodajka ČT Hana Scharffová.

Stále není jisté, jak dlouhé bude mít stávka v Německu trvání. Zemědělci tvrdí, že v blokádách nepoleví a mléko raději vylévají na pole, než aby jej prodali pod cenou. Blokované mlékárny naopak hrozí zemědělcům žalobami a mléčný bojkot zkoumá i Spolkový kartelový úřad, který má podezření, že tato forma protestu je protizákonná.

Čeští zemědělci podporují své německé kolegy 

Také podle českých chovatelů nepokrývají výkupní ceny mléka ani náklady a tuzemští zemědělci se dnes sešli, aby situaci zklidnili. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba uvedl, že situace v Německu se až bytostně dotýká i českého trhu.

O víkendu bavorští zemědělci pozdrželi i dodávky mléka z České republiky. Čeští zemědělci se tak rozhodli k bezprecedentnímu kroku: Dodávky mléka směřující do německých mlékáren vylili. „Než začnou další dojení, nemají mléko kam vylít, nemají dostatečnou kapacitu chladicích nádrží, musí ho prostě zlikvidovat,“ vysvětluje Houška. Proti počínání českých zemědělců se rázně ohrazuje ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). „Je to potravina a bylo by nemorální vylévat ji, když jinde ve světě hladoví,“ zdůraznil.

Zdeněk Houška, místopředseda Mlékařského a hospodářského družstva JIH, upřesnil, že jen za jihočeské mlékaře zůstalo v pondělí doma kvůli blokádám 160 tisíc litrů mléka určených právě pro německý trh. Dnes se má jednat až o 325 tisíc litrů.

Snížení dodávek v Česku organizuje spolu s družstvem JIH také celostátní Zemědělský svaz a Agrární komora. Důvodem je podle Houšky solidarita s německými kolegy. Čeští zemědělci však také doufají, že i jim jejich počínání přinese vyšší výkupní ceny. Snížení dodávek bude platné až do odvolání.

Vydáno pod