Repsol zasáhne proti firmám, které by investovaly do YPF

Madrid - Španělský ropný koncern Repsol hrozí, že provede právní kroky proti firmám nebo individuálním investorům, kteří by vložili své peníze do argentinské ropné společnosti YPF a jejích projektů průzkumu a těžby ropy a plynu. V minulém týdnu přitom argentinská vláda rozhodla o vyvlastnění většinového podílu akcií, který má Repsol v YPF.

„Repsol si vyhrazuje právo podniknout právní kroky proti investicím do YPF,“ prohlásil mluvčí španělské společnosti Kristian Rix. Argentinský ministr plánování Julio De Vida, který se před týdnem stal prozatímním správcem YPF, už ohledně investic do YPF kontaktoval brazilskou ropnou společnost Petrobras a plánuje obrátit se i na americké koncerny Exxon Mobil, Chevron a ConocoPhillips.

Argentinský Senát rozhodne ve středu

Argentinská hlava státu Cristina Fernándezová navrhla minulé pondělí znárodnit 51 procent z 57 procent akcií, které vlastní Repsol. Vláda pak vydala výnos, podle něhož nad YPF na 30 dní přebírá správu. Argentinský Senát má o návrhu hlasovat ve středu a dolní komora by měla s krokem vyslovit souhlas během dvou týdnů. Argentina mezitím dala najevo, že nehodlá Repsolu zaplatit plnou cenu za jeho podíl.

Repsol
Zdroj: Cristina Arias/ISIFA/Getty Images

Podle Fernándezové Repsol do YPF dostatečně neinvestoval, což teď vede k nedostatku energií v zemi. Analytici za pravý důvod nedostatku energie a nízkých investic do její produkce označují vládní kontrolu cen. Argentina má totiž třetí největší zásoby břidlicového plynu na světě, bez zahraničních investorů je ale není schopna využít. Repsol s YPF také v západní provinci Neuquén objevily rozsáhlé ložisko břidlicové ropy, obsahující nejméně 750 milionů barelů.

Proti znárodnění největší argentinské ropné společnosti se postavili evropští, američtí a mexičtí činitelé. Madrid slíbil přijmout proti Buenos Aires odvetné kroky a zatím omezil dovoz argentinské bionafty.