Západoevropské akcie, které po útocích v Bruselu oslabily, nakonec ztráty smazaly

V reakci na exploze na bruselském letišti oslabily akcie evropských firem z oblasti cestování a volného času. Ztrácelo euro, naopak posílil americký dolar. Investoři se bojí, že teroristické útoky zvýšily pravděpodobnost odchodu Británie z Evropské unie. V závěru úterního obchodování se však západoevropské akciové trhy zbavily nakonec většiny ztrát. A belgická burza dokonce zpevnila.

Útoky v Bruselu se odrazily na měnovém kurzu. Propadlo se euro, zatímco jen a švýcarský frank vzrostly. Japonská měna se dostala na dvanáctidenní maximum vůči euru, v jednu chvíli rostla o procento, zatímco švýcarská měna stoupla na dvoutýdenní maximum. V závěru obchodování se však nakonec západoevropské akciové trhy zbavily většiny ztrát, některé burzy dokázaly dokonce i zpevnit, včetně například té belgické. Ve ztrátách ale zůstaly akcie firem z cestovního ruchu a letecké dopravy.

Vzhůru se vydal i americký dolar. Například britská libra se k dolaru propadla až na týdenní minimum. Útoky tak zvýšily averzi investorů vůči riziku a současně podpořily názor, že se zvyšuje pravděpodobnost odchodu Británie z Evropské unie. Odpoledne vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 0,15 procenta na 1,1225 USD. Britská libra odepisovala zhruba procento na 1,4225 USD.

„Je to špatná zpráva pro Británii, protože to hraje do karet těm, kteří chtějí odejít (z EU) v domnění, že tak budou ve větším bezpečí,“ řekl agentuře Reuters analytik Marc Chandler ze společnosti Brown Brothers Harriman.

Oslabily akcie evropských aerolinek

Událost nejcitelněji zasáhla cestovní sektor, naopak posilovalo zlato a dluhopisy. Část ztrát ale burzy po prvotním propadu smazaly a zmírnily se i hodnoty zlata a státních dluhopisů. „Reakce je tlumená, což také ukazuje, že po všech teroristických útocích se trhy s těmito věcmi naučily žít, “ řekl podle agentury Reuters ekonom Rabobank Emile Cardon.

Německý akciový index DAX ztrácel po poledni 0,5 procenta, belgická burza 0,4 procenta. Dílčí index cestovních společností STOXX Europe 600 oslaboval o dvě procenta.

Velké evropské aerolinky Ryanair a Air France-KLM ztrácely zhruba 4,5 procenta, hotelová síť Accor pak 3,5 procenta. Aerolinky IAG šly ráno dolů o čtyři procenta, easyJet o 3,5 procenta. Další cestovní skupiny jako TUI a Carnival spadly o tři procenta a akcie Intercontinental Hotel Group šly dolů o 2,3 procenta. 

Události pochopitelně budou mít snižující efekt na důvěru spotřebitelů, což ztíží život cestovních kanceláří a aerolinek.
Wyn Ellis
šéf výzkumu cestování z Numis Securities

V závěru dne však ztráty většinou zmizely. Panevropský index FTSEurofirst 300 nejdříve klesl o 0,12 procenta, ale nakonec smazal většinu z více než jednoprocentní ztráty z počátku dne. Frankfurtský index DAX ztráty smazal úplně, nakonec vzrostl o 0,42 procenta. Hlavní index londýnské burzy FTSE 100 uzavřel se ziskem 0,13 procenta. Index pařížské burzy CAC-40 přidal 0,09 procenta, podobně belgický index BEL20 zpevnil o 0,17 procenta.

Výbuchy na letišti i v metru

Odletovou halou bruselského letiště Zaventem v úterý ráno otřásly dvě exploze. Za výbuchy stál sebevražedný atentátník, uvedla belgická televize VRT. Zahynuly více než tři desítky lidí. Bruselské letiště Zaventem zůstává zavřené, letadla jsou odkláněna do Amsterdamu. Mezi Prahou a Bruselem bylo na úterý naplánováno deset letů. Odletěly jen dva ranní z Prahy, jeden z nich uvízl v Bruselu. Další dva z Belgie nestihly odletět.

Další výbuch postihl bruselskou stanici Maalbeek, kde zemřeli další lidé. Belgické ministerstvo vnitra zvýšilo v celé zemi varování před teroristickými útoky na čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň. Belgický premiér Charles Michel svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu.