Levná ropa a korupční skandál srazily brazilský Petrobras do rekordní ztráty

Celkem 36,9 miliardy realů – taková byla ztráta brazilské státní energetické společnosti Petróleo Brasileiro v posledním čtvrtletí loňského roku. V přepočtu na českou měnu to je částka přesahující 245 miliard korun. Podnik známý jako Petrobras skončil ve ztrátě i za celý uplynulý rok.

Brazilský ropný gigant citelně zasáhly nízké ceny ropy na světových trzích, kvůli kterým musel ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zaúčtovat odpisy majetku ve výši až 46,4 miliardy realů. Ve srovnání se stejným obdobím v předešlém roce podnik prohloubil čistou ztrátu o 48 procent. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že ztráta za uplynulé čtvrtletí bude nejvýše 9,7 miliardy realů.

Celková ztráta za uplynulý rok tak dosáhla 34,8 miliardy realů a akcie společnosti se v prodlouženém obchodování na newyorské burze propadly o více než pět procent.

Skandál sahající až do prezidentského paláce

Petrobrasu nepomohlo ani to, že je zaplaten do rozsáhlého korupčního skandálu, ve kterém je obviněna řada podnikatelů a politiků vládní strany. Od společnosti vlastněné zčásti státem si byznysmeni podle vyšetřovatelů zajišťovali kontrakty s pomocí vládních činitelů.

Celková výše úplatků dosahuje údajně asi dvou miliard dolarů (asi 50 miliard korun). Část peněz prý končila na účtech vládní Strany pracujících. Také brazilská prezidentka Dilma Rousseffová čelí podezření, že byla do aféry zapletena.

Globální přebytek nabídky nad poptávkou spolu s růstem zásob suroviny srazil světové ceny ropy od poloviny roku 2014 do začátku tohoto roku o zhruba 70 procent. V poslední době ale ceny díky nadějím na dohodu předních producentů na zmrazení těžby a poklesu produkce v USA oživují.

Vydáno pod