Otevírací doba obchodů je stále velká neznámá

Otvírací doba obchodů je stále velká neznámá (zdroj: ČT24)

Odhodlaní zastánci a stejně hlasití odpůrci. Zákon, který má nařídit manažerům supermarketů, aby o svátcích zavřeli a dali svým zaměstnancům volno, dělí české zákonodárce na dva tábory už měsíce. Nyní se navíc zdá, že už tak kontroverzní návrh prodělá výraznou změnu. Původně měl totiž upravit otvírací dobu všem obchodům, které jsou větší než 200 metrů čtverečních. Hospodářský výbor sněmovny ale teď poslancům doporučuje, aby naopak velké supermarkety, které jsou součástí obchodních center, dostaly výjimku.

 Podle původního senátního návrhu to vypadalo, že právě tyto nákupní galerie a supermarkety budou mít několik dní v roce státem nařízené volno. Jenomže teď přišel návrh na zásadní změnu. Omezení prodejní doby by se totiž nově nemělo týkat velkých nákupních center a obchodních galerií nad pět tisíc metrů čtverečních s více nájemci. Tedy případů, kdy je supermarket uvnitř areálu velkého centra. Poslancům to doporučil hospodářský výbor, který tak výrazně změkčuje původní senátní návrh. Podle toho měly o svátcích zavřít všechny obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních - tedy všichni kromě malých večerek, cukráren, nebo lahůdek.

Dopracovali jsme se k usnesení, které doporučuje jenom jeden z pozměňovacích návrhů - a to pana poslance Stupčuka a jako celek jsme ho podpořili, jako hospodářský výbor.
Květa Matušovská
zpravodajka zákona pro Hospodářský výbor poslanecké sněmovny parlamentu (KSČM)

Výhodu by tak měli velcí hráči na trhu, kteří se často párují s provozovateli nákupních center. Typicky třeba Tesco, nebo Albert. Naopak řetězce Lidl nebo Penny Market, kteří mají často své prodejny samostatně, do výjimky zřejmě nespadnou. Pozměňovací návrh tak může působit rozbroje i mezi samotnými obchodníky. Stejně tak, jako už zapříčinil neshody přímo v Hospodářském výboru poslanecké sněmovny. Někteří poslanci odmítají úpravu otevírací doby jako celek.

obrázek
Zdroj: ČT24
Proč jenom prodavačky, proč ne lidé v nepřetržitých provozech? V továrnách, v dopravě, v letadlech a podobně. Proč by měli zákonodárci přesvědčovat lidi, aby místo nakupování chodili do kostelů, nebo agitačních středisek, nebo dělali pikniky se svojí rodinou? Ten zákon nedává smysl.
Ivan Pilný

To, že se Češi s hypermarkety a nákupními centry sžili, a tráví v nich hodně času, je vidět na první pohled. Teď je deset hodin večer. Zavřeli už všichni obchodníci v pasáži, i místní supermarket. Přesto jsou na parkovišti ještě desítky aut. Je tu totiž kino - a promítání posledních filmů není ještě ani v polovině.

O tom, zda supermarkety budou muset na sedm dní v roce úplně zavřít - a pro které z nich to vlastně nakonec bude platit, musí ale nejprve rozhodnout sněmovna. Ta by se povinným zavíračkám měla věnovat už letos v dubnu.

Zákon není v Evropě ojedinělý - třeba v Německu, Rakousku anebo v Polsku mají obchody zavřeno nejen o svátcích, ale i v neděli. Od loňského roku takové nařízení platí i v Maďarsku - velké supermarkety nevyjímaje. Nařízení dříve přijalo i Chorvatsko - kvůli obrovským propadům tržeb byl ale následně předpis zrušen.

  • Původní senátní návrh předkládal, že obchody zůstanou zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze dopoledne. 
  • Norma počítá s tím, že za porušení zákazu by obchodníkům hrozila peněžitá sankce do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun. Nyní prodejní dobu obchodů v Česku v době státních svátků žádný předpis nereguluje.