Vyhlídky českých exportérů nejsou růžové, diverzifikace je nutná

Praha - Výhledy českých exportérů nejsou růžové. Kolísavý vývoj evropské ekonomiky neprospívá ani vývozci ani spotřebiteli. Konstantním problémem je závislost českého exportu na evropském trhu, proudí tam na 85 procent veškerého zboží. Řešením je diverzifikace vývozních míst a snižování nákladů.

S jakými riziky se firmy potkávají nejvíc

Pro české firmy je klíčovou zemí Německo. Tamější ekonomický vývoj tedy předurčuje, jak asi obchod bude vypadat. Nyní v Německu klesá spotřeba zboží, tím pádem jsou vývozní firmy nuceny tlačit ceny dolů a jejich marže se razantně snižují.

„Výhledy českých exportérů nejsou moc optimistické, protože čeští exportéři jsou velmi závislí na eurozóně,“ říká Martin Růžička, ředitel společnosti Coface.

V jižní Evropě je hrozbou platební selhání. Nezřídka se stává, že klient zboží převezme, ale nezaplatí nebo nezaplatí ve lhůtě. Radou by bylo obezřetně vybírat své partnery a být řádně pojištěn. Platební neschopnost či nevůle se však objevuje i u českých firem. Jen za první čtvrtletí 2012 dosáhl počet konkursů poloviny stavu za celý rok 2010.

Telefonát Martina Růžičky (zdroj: ČT24)