Nervozita kolem Španělska: Výnos z jeho dluhopisů nad 6 procenty

Madrid - Výnos španělských desetiletých dluhopisů vzrostl dnes poprvé v letošním roce nad hranici šesti procent. Pokračuje tak nárůst španělských úvěrových nákladů, vyvolaný obavami z toho, že ekonomický propad a problémy bankovního sektoru dotlačí čtvrtou největší ekonomiku eurozóny do dluhové krize a přinutí ji nakonec přijmout finanční pomoc od zahraničních partnerů.

Výnos klíčového dluhopisu vyskočil dopoledne až na 6,15 procenta z pátečního závěru 5,93 procenta. Za minulý týden stoupl tento výnos o zhruba půl procentního bodu. Nad šesti procenty je výnos poprvé od loňského prosince, kdy na trhu vrcholily obavy z nákazy dluhovou krizí ve Španělsku a Itálii a kdy v Madridu nastoupila nová konzervativní vláda.

V pátek se obavy o Španělsko vyostřily po zprávě, podle níž španělské banky v březnu zvýšily výrazně závislost na levných půjčkách od Evropské centrální banky a půjčily si od ní dvakrát tolik než v únoru. Kvůli tomu stouply na nové maximum ceny pojistek proti riziku státního bankrotu Španělska a dnes tyto ceny šplhaly na nová maxima.

Lyn Graham-Taylor, analytik Rabobank

„Jsme zpátky v plně krizovém modu. Vypadá stále pravděpodobněji, že Španělsko míří k určité formě záchranného balíku.“

Rostou rovněž výnosy italských dluhopisů, které u desetileté obligace vystoupily o 0,10 procentního bodu na 5,63 procenta. Klesaly naopak výnosy bezpečných německých obligací – výnos desetiletého bondu se snížil na rekordní minimum 1,628 procenta a překonal dosavadní minimum z loňského listopadu.

Trhy se bojí: Budou chtít zadlužené země vůbec splácet?

„Není pochyb o tom, že Španělsko se nachází ve svízelné situaci, která je dána dlouhodobě schodkovou platební bilancí a deficitními veřejnými financemi. Nicméně podprahová obava, která žene trhy k stále nižším hodnotám aktiv ve zranitelných zemích eurozóny, již možná v současnosti nevyplývá ze strachu, že dané země nebudou schopny dostát svým závazkům, ale z toho, že nebudou ochotny splatit za daných podmínek své dluhy,“ upozornil analytik ČSOB Jan Čermák.

Klíčovým testem z hlediska dopadu tohoto vývoje na aktuální vládní úvěrové náklady bude tento týden čtvrteční aukce španělských pěti a desetiletých dluhopisů. Za kritickou hranici pro dlouhodobější splacení dluhopisů se považuje u desetiletých bondů sedm procent, po jejímž překročení požádaly eurozónu o pomoc od roku 2010 postupně Řecko, Irsko a Portugalsko. Po překročení šesti procent však podle analytiků často následuje zrychlený nárůst. Výnos španělských pětiletých dluhopisů dnes překonal hranici pěti procent.

Španělsko i Itálie krizi zatím odolávají

K sedmiprocentní hranici se výnosy španělských dluhopisů přiblížily loni na podzim a italské dluhopisy tuto hranici dokonce mírně překračovaly. K výraznému zmírnění krizové situace na trhu dluhopisů zemí eurozóny vedly levné tříleté úvěry, které Evropská centrální banka na konci prosince a v únoru poskytla v masivním množství komerčním bankám. Analytici přepokládají, že bez dalšího zásahu centrální banky se španělské výnosy dostanou v dohledné době nad sedm procent.