Zabavená firemní auta nebo zboží: Kvůli daňovým únikům cílí kontroly i na malé ryby

Kontrola finanční správy měla za následek zabavené firemní auto (zdroj: ČT24)

Vláda hledá cesty, jak zlepšit výběr daní. Hlavní změny, které mají snížit úniky, se buď teprve rozbíhají jako kontrolní hlášení DPH, nebo politická bitva o ně ještě neskončila - to je případ elektronické evidence tržeb. Úřady tak hledají jiné způsoby, jak vybrat víc peněz na daních - finanční analytický útvar loni odhalil podvody skoro za šest miliard korun. Ale úředníci ministerstva financí čím dál častěji vyrážejí vymáhat i menší dluhy. Třeba poslední takový zásah vynesl osm milionů korun.

V případě, že dluh na daních roste a ani opakované výzvy k zaplacení nepomáhají, vyražejí pracovníci finanční správy přímo do sídel firem.Hrozba případného zabavení zboží a jeho dražby zafungovala v pražské prodejně audiotechniky - majitel přímo v kanceláři vyložil na stůl 200 tisíc korun. 

Pracovníci finanční správy zamířili také za majitelem půjčovny karavanů v Praze 4, který na DPH dluží skoro 1,5 milionu. Karavany ale byly pořízené na leasing, exekutoři tak zabavili jen osobní auto podnikatele, které je napsané na firmu. Podobně jako v prodejně kuchyňského vybavení, kde odtahová služba odváží z parkoviště hned tři služební auta. 

Všechna zabavená auta pak končí ve skladu finanční správy. Pokud jejich majitel dluh nezaplatí, půjdou do dražby. „Jedná se o majetek, který má nějakou hodnotu, který jde dobře zpeněžit,“ vysvětluje mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Právě dražby bývají mezi lidmi velmi oblíbené, protože tam lze pořídit vybrané zboží levněji. Třeba při poslední únorové aukci si zájemce odvezl luxusní vozidlo za 550 tisíc korun. 

Kromě toho pomáhá Finanční správa i analytickému útvaru ministerstva financí - hlavně s odhalováním daňových podvodů a korupce. Loni společně zajistili skoro pět a půl miliardy korun, což je více než za předešlé dva roky dohromady. „Bojujeme úspěšně – jsou to tzv. velké ryby, organizovaný zločin, karuselové podvody,“ tvrdí ministr financí Andrej Babiš. Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ale nadšení mírní, podle něj muselo ministerstvo většinu z 5,5 miliard zase vrátit – zabavilo jen určitou část: „To je styl pana ministra Babiše, že ty výsledky nafukuje.“ 

Stát podle odhadů přichází kvůli úniku DPH na daních až o 90 miliard ročně - ministerstvo financí si ale slibuje, že tato suma výrazně klesne, až se naplno rozběhne kontrolní hlášení DPH a vstoupí v platnost elektronická evidence tržeb. V prvním případě očekává ministerstvo 10 miliard navíc, ve druhém dokonce 18 mld. Opozice je ale proti a v případě EET se chce obrátit na Ústavní soud. 

Vydáno pod