Bendl údajně obměnil dozorčí radu Budvaru

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) dnes po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) obměnil dozorčí radu národního podniku Budějovický Budvar, jak uvedl server Česká pozice. Změny mají vést ke snížení počtu členů rady z 12 na devět a především k částečnému odpolitizování kontrolního orgánu firmy. Dva zástupce bude mít v dozorčí radě pivovaru Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Do dozorčí rady Budvaru se nově dostal finanční odborník Jan Procházka, hlavní analytik a ředitel investiční společnosti Cyrrus, který je členem NERV. Dalším zástupcem poradního orgánu vlády NERV je profesor ekonomie a zakladatel české poradenské firmy EEIP Michal Mejstřík, který byl do dozorčí rady Budvaru jmenován už v minulosti.

„Samovolné“ rezignace proběhly už včera

Ve čtvrtek rezignoval na členství v dozorčí radě Bendlův poradce Tomáš Jindra, aby svým odchodem uklidnil politicky vyhrocenou situaci kolem podniku a aby umožnil urychlené řešení stavu společnosti, uvedl server s odvoláním na dobře informované vládní zdroje.

Dozorčí radu opustí kromě Jindry i pražský politik ODS Filip Dvořák. Odvolán byl také hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). Končí i architekt z Českého Krumlova Robin Schinko, člen jihočeské ODS, který před lety zastával funkci náměstka ministra práce a sociálních věcí. Jeho místo zůstane zatím neobsazené.

Petr Bendl
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

V dozorčí radě z dosavadních členů zůstane Bendlův první náměstek Roman Boček (ODS), dále ekonom z Třeboně Jiří Lexa (předseda jihočeské organizace Věcí veřejných) a bývalý náměstek ministra zemědělství a současný prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman (ČSSD). Boček, který není v příbuzenském vztahu s generálním ředitelem pivovaru Jiřím Bočkem, se zřejmě stane předsedou rady, jak uvádí server.

Do nynějška měla dozorčí rada Budvaru 12 členů. Čtyři jsou zaměstnanci podniku a osm lidí je jmenováno po dohodě vládních a opozičních politiků. Nově má mít tento poměr tři ku šesti.