Internetoví giganti za chytré firmy platí miliony dolarů

Praha – Největší internetové firmy Facebook či Google hledají talentované mozky. Neváhají je koupit i s jejich firmou a nebojí se přitom zaplatit. Mark Zuckerberg naposledy za jednu miliardu dolarů koupil tým, který stojí za mobilní aplikací Instagram. Ne všichni ale pod křídla technologických gigantů chtějí.

Třinecká firma Tapmates toho za pouhé tři roky dosáhla hodně. Téměř z ničeho se stala uznávaným tvůrcem mobilních aplikací. Asi nejvíce obdivu si získala za svou aplikaci Piictu, určenou pro komunikaci mezi uživateli iPhonů pomocí fotek a obrázků - ocenily ji jak NY Times a CNN, tak odborný server Tech Crunch. Nyní Tapmates v Mekce oboru, v Silicon Valley, spolupracují na dalších projektech a plánují investovat do mladých českých nadějí.

Pro tým Robina Raszky je ale nezávislost zcela zásadní. „My bychom to neprodali ani za 100 miliard, nechceme být součástí velkého subjektu,“ vysvětluje zakladatel firmy, která už dvakrát odmítla nabídku gigantu Facebook.

Aplikace Piictu od Tapmates
Zdroj: ČT24/piictu.com

Podobný názor má i spousta jeho kolegů z oboru. Některé nové technologické firmy totiž založili profesionálové, kteří právě z velkých společností odešli. Nezačínají už ale v garážích, jako tomu v bylo minulosti. Místo toho se stěhují do takzvaných akcelerátorů, kde mají mnohem blíž k penězům investorů.

Velké peníze i nové možnosti přijdou v případě úspěšného projektu samy. Facebook za mobilní Instagram neváhal vydat miliardu dolarů. Společnost se 13 zaměstnanci přitom fungovala pouhých 18 měsíců. Další gigant Yahoo! koupil úspěšný server pro sdílení fotek Flickr za 30 milionů, Google za spolknutí podobné služby Picasa zaplatil 5 milionů dolarů.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

„Obří firma typu Facebooku dává komukoliv obrovské zázemí, svobodu zkoušet si věci na víc uživatelích,“ vysvětluje investor Ondřej Bartoš. Proto Instagram, který měl dosud 37 milionů uživatelů, muže nyní začít experimenty s 800 miliony lidí na Facebooku.