Mezinárodní den rovnosti platů: ženy stále vydělávají méně než muži

Praha – Na dnešní den připadá ve světě i v České republice Mezinárodní den rovnosti platů. Ačkoliv se u nás připomíná již třetím rokem, situace v této oblasti je stále neuspokojivá. Ženy v tuzemsku dostávají za stejnou práci a stejnou kvalifikaci v průměru o 26 procent méně peněz než muži. Podle personalistů nejsou dost průbojné a vybírají si hůře placená místa, třeba v administrativě nebo ve zdravotnictví.

Barvou Mezinárodního dne rovnosti platů se stala červená – ať už kabelka, taška nebo peněženka. Tato barva má symbolický význam – v účetnictví totiž červená znamená ztrátu.

Ohledně rovnosti platů mezi muži a ženami je na tom v Evropě nejlépe Itálie. Naopak Česko je po Estonsku druhou nejhorší zemí, kde je rozdíl mezi platy největší.

Jednou z příčin je i to, že o výši platu se ve firmách příliš nemluví – nebo spíš mluvit nesmí. Ženy tak často ani nevědí, že by mohly brát víc. „Ženy asi nejsou úplně dobré vyjednavačky. Dostanou nějakou nabídku a většinou ve snaze získat zaměstnání na ni kývnou, aniž by se prosadily víc,“ říká Lenka Šťastná, manažerka projektu Equal Pay Day.

Evropská komise teď připravila strategii, jak platové rozdíly snížit. Chce firmy oceňovat za rovné platové podmínky a zvýšit průhlednost příjmů. Nižší plat totiž ženy neomezuje jen během kariéry. Do budoucna pro ně znamená třeba i nižší důchod.

Vydáno pod