Průmysl v únoru rostl v EU i eurozóně

Brusel - Průmyslová produkce v únoru v eurozóně meziměsíčně vzrostla o 0,5 procenta a v Evropské unii o 0,2 procenta, odhaduje Evropský statistický úřad (Eurostat). Meziročně ale šlo o 1,8procentní propad, shodně v 17 státech platících eurem i v celé „sedmadvacítce“. V lednu průmyslová produkce v obou zónách stagnovala.

Meziměsíčně narostla v únoru produkce energie v eurozóně o 7,7 procenta a v EU o 6,6 procenta. U kapitálového zboží nárůst v eurozóně činil 0,7 a v EU 0,1 procenta. U netrvanlivého spotřebitelského zboží naopak statistici zaznamenali pokles o 1,6 procenta v eurozóně a o dvě procenta v EU. U trvanlivého spotřebitelského zboží propad činil dvě procenta v eurozóně a 2,4 procenta v unii.

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali v eurozóně v únoru meziměsíční propad, a to o 0,3 procenta. Ekonomika eurozóny se v posledních třech měsících loňského roku mezičtvrtletně propadla o 0,3 procenta a ekonomové očekávají, že pokles bude pokračovat až do půlky letošního roku. 

Graf meziroční průmyslové produkce v EU a eurozóně
Zdroj: ČT24

Současně Eurostat upravil předchozí odhad meziměsíčních výsledků za leden. Zatímco ještě nedávno očekával meziměsíční růst o 0,2 procenta v eurozóně, tak po přehodnocení statistici hlásí jen stagnaci.

Komentář Miroslava Frayera (zdroj: ČT24)